NL | EN | FR

Geschiedenis

In 1924 won de jonge Rotterdamse architect J.P.L. Hendriks de Prix de Rome voor de Schone Bouwkunst. Van de gewonnen studiebeurs ging hij samen met zijn vriend W.N. van der Sluys op studiereis in Zuid-Duitsland en Italië.

Teruggekeerd in Rotterdam begon Hendriks in zijn woonhuis een eigen architectenpraktijk. Vanaf 1928 begonnen de grote opdrachten te komen: kerken, winkels, scholen, woningen. Na de Tweede Wereldoorlog vormde Hendriks samen met zijn vriend Van der Sluys en zijn zwager Van den Bosch een architectenmaatschap.

Dit bureau groeide in de decennia tot 1979 uit naar drie vestigingen met 100 personeelsleden in Nijmegen, Rotterdam en Gouda. Het bureau heette inmiddels Hendriks Campman Tennekes Architekten. In 1980 werd een nieuw kantoor geopend in Gouda en werden daar alle vestigingen geconcentreerd. In Gouda volgden nieuwe generaties elkaar op onder de namen Campman Tennekes de Jong, de Jong Gortemaker, de Jong Gortemaker Algra en uiteindelijk Gortemaker Algra Feenstra. Eind 2005 werd hieraan Architectengroep Duintjer BV in Amsterdam toegevoegd. In 2007 verhuisden deze beide bureaus naar de Wilhelminapier in Rotterdam.

Voor Architectengroep Duintjer, dat door de architect Marius Duintjer in 1936 was gesticht, was dit het einde van een tijdperk. Vanaf de verhuisdatum werden alle activiteiten van het bureau voortgezet onder de naam Gortemaker Algra Feenstra BV.

In de afgelopen 85 jaar hebben architecten en architectuurstijlen elkaar opgevolgd. Maar de rode draad die dit alles met elkaar verbindt is humane architectuur. Menselijkheid is de verbindende schakel tussen de verschillende architectuurvisies. Kenmerkend voor de kennis-, onderzoeks- en zorggebouwen die al sinds vele decennia door ons bureau ontworpen worden.