Het Huis van Albrandswaard

In opdracht van de gemeente Albrandswaard ontwerpen wij in samenwerking met bouwteam Laanbroek Schoeman adviseurs, SWINN en Galjema het Huis van Albrandswaard. Het programma bevindt zich grotendeels op één vloer waardoor er een transparante ruimte ontstaat. Een vernieuwend concept waarbij het proces van democratie bij binnenkomst in één opslag is te zien.

Het Huis van Albrandswaard is tot stand gekomen vanuit de gedachte van een maximaal open, transparant en welkom gebouw. Het is een gebouw waarmee de burgers en medewerkers zich kunnen identificeren en trots op kunnen zijn, waarbij de laagdrempeligheid voor de burger van groot belang is.

‘Het kruispunt’ van Rhoon
De locatie ligt als het ware aan ‘het kruispunt’ van Rhoon, naast het metrostation en de Groene Kruisweg en aansluitend op het viaduct dat het winkelcentrum met het kasteel verbindt. Om hier optimaal op aan te sluiten is het gebouw opgetild tot op het niveau van het viaduct. De entree en alle publieksfuncties komen op dit niveau te liggen. Op maaiveld komt hierdoor plaats vrij voor het voorzien in de parkeerbehoefte, terwijl hier ook de fietsenstalling, facilitaire en technische ruimten zijn gelegen.

Een transparant trappenhuis verbindt de begane grond met het publieksniveau en het dakniveau waar kantoorruimte voorzien is voor Stichting Welzijn Albrandswaard, het wijkteam, flexwerkplekken en een dakterras voor de gemeente. Aan de kant van de sporthal wordt de huidige kantine afgebroken en geïntegreerd in het nieuwe gebouw op de eerste verdieping met een directe koppeling met de tribune van de sporthal.

Dynamische vormen
Het Huis van Albrandswaard is opgebouwd uit cirkels. Door de verschillende stralen van deze cirkels ontstaat er dynamiek doordat de middelpunten van de cirkels ten opzichte van elkaar verschoven liggen. Terwijl ze op het ene punt elkaar raken ontstaat er aan de overzijde ruimte tussen de verschillende cirkelbogen doordat ze een verschillende straal hebben. Als gevolg hiervan ontstaat er aan de zuidzijde een overdekte buitenruimte die zo wel als beschutte entree als vaste zonwering dienst doet.

Opdrachtgever

Gemeente Albrandswaard

Adviseurs

i.s.m. Laanbroek Schoeman adviseurs, SWINN en Galjema.

Locatie

Gemeentehuis Albrandswaard
Hofhoek 5
3176 PD  Poortugaal
Nederland

Functie

Gemeentehuizen, Horeca, Kantoren

Status

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten