NL | EN | FR

Next Generation Hospital Bratislava

Het nieuwe Next Generation Hospital in Bratislava is ontworpen in opdracht van de Slowaakse overheid. Het 43.000 m² grote ziekenhuis met 700 bedden wordt één van de meest efficiënte ziekenhuizen van Europa, en zal naar verwachting 50% van het totaal aantal beschikbare bedden in Bratislava vervangen. De Slowaakse overheid wil hiermee de gezondheidszorg in Slowakije naar een hoger niveau tillen.

Vanuit de ambitie om een prettige en functionele omgeving te creëren voor patiënten, bezoekers en zorgprofessionals, is een ziekenhuis ontworpen met een futuristische uitstraling dat niets weg heeft van een traditioneel ziekenhuis. Patiëntgericht, duurzaam, flexibel en toekomstbestendig. Het ziekenhuis beschikt over korte looplijnen en een efficiënt dagbehandelingscentrum, voorbereid op de nieuwste technologie.

Patiotuinen en veel daglicht dragen bij aan een healing environment
Het gebouw heeft een sterke relatie met het omringende landschap. Grote patiotuinen op de onderste verdiepingen halen het groen naar binnen en vormen groene oases binnen het gebouw: helende tuinen die bijdragen aan het welbevinden van patiënt, bezoeker en medewerker. Het ruime plein aan de voorzijde van het ziekenhuis biedt uitzicht op de grote glazen gevel van de hoofdingang, die leidt naar de centrale boulevard: de belangrijkste route door het ziekenhuis naar de poliklinieken en de liften naar de verpleegafdelingen. Het is een aangename en ruime loopbrug die volop profiteert van het daglicht dat via de grote glazen gevels het gebouw binnen valt, en aan beide zijden uitkijkt op de patiotuinen.

Dutch Health Architects

Het Next Generation Hospital in Bratislava is ontworpen door Dutch Health Architects (DHA), een joint venture van Gortemaker Algra Feenstra en EGM architecten.

meer projecten