NL | EN | FR

PinQ, Jeugdzorg Amsterdam

Voor Spirit Jeugdzorg hebben we een nieuw gesloten woonhuis gerealiseerd: PinQ voor slachtoffers van loverboys. PinQ gesloten is een aanvulling op PinQ open. Zo is er een plek voor jonge vrouwen en soms mannen van het begin tot aan het eind bij hun terugkeer naar de samenleving.

Een woonhuis waar jong volwassenen midden in de stad volop de tijd krijgen los te weken van hun loverboy, was jarenlang een droom van Spirit. Het nieuwe woonhuis PinQ staat in schril contrast met de voormalige plek, de gesloten jeugdinrichting De Koppeling in Zuidoost. “Een opvang als deze komt in een huiselijke omgeving midden in de wijk beter tot zijn recht,” zegt Tom Jordan, projectleider van Pinq.

Binnen het nieuwe huis hebben de bewoners een eigen kamer met een eigen badkamer en delen gemeenschappelijke ruimtes. Er zijn verschillende plekken gecreëerd: een hangplek, aan de keukentafel, een belhoekje, een tv-hoek. Ook is er een afgeschermde buitenruimte. Hierdoor hoeft niet iedereen continu bij elkaar te zitten. Verder zijn er onderwijsruimten en therapieruimtes waar de jongeren les krijgen en gesprekken kunnen voeren. Er is een grote theater- en sportruimte waar mogelijkheid is voor bewegen en creatieve bezigheden. Een yogaruimte geeft de jongeren de kans om op een hele andere manier te bewegen en met zichzelf bezig te zijn.

Ze wonen gemiddeld tussen drie tot negen maanden op de gesloten behandelgroep. Daarna stromen ze door naar de open groep om langzamerhand terug te keren naar de maatschappij. Ze kunnen dan zelf even naar de Albert Heijn een boodschap doen of ergens koffiedrinken.

Met de jonge vrouwen die vanuit PinQ naar huis zijn gegaan of op zichzelf wonen, gaat het goed. Sommige meisjes komen nog eens langs of appen. Er is nog steeds veel contact met hen. Ze zien PinQ toch wel als een veilige haven.

OPDRACHTGEVER

Jeugdzorg Amsterdam

ADVISEURS

fotografie: Het Pakt

FUNCTIE

Psychiatrie, Speciale woonvormen

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten