Institut Psychiatrique Integrée – Saint-Luc

Het Brusselse Institut Psychiatrique Integrée (IPI) bij het Academisch Ziekenhuis Saint Luc in Brussel is een nieuwe instelling waar alle psychiatrische zorg, onderwijs en onderzoek van het Academisch Ziekenhuis en de Universiteit worden ondergebracht samen met de klinieken en ambulante zorg van de Brusselse GGZ-instelling Sanatia.

Er zijn drie klinische afdelingen voor volwassenen (36, 36 en 24 cliënten) in zowel open als gesloten setting; dagbehandeling (therapieruimtes); ambulante zorg volwassenen; centrum voor autisme (kinderen); therapeutisch centrum voor adolescenten; centrum voor kinderpsychiatrie; alles met zowel klinische als ambulante voorzieningen. Daarnaast is er ook een crisisopvang.

Onderwijs en opleiding en onderzoek

IPI vervult een grote rol in het psychiatrisch onderzoek van de Université Catholique Louvain (UCL) in Brussel die op dezelfde campus ligt. Er zijn in het gebouw onderwijsruimtes en studieruimtes voor studenten en een auditorium dat ook als collegezaal wordt gebruikt. De hoogleraren psychiatrie van UCL zijn ook behandelaar in IPI.

Healing environment
Het gebouw ligt aan de rand van een natuurgebied, het Woluwedal. We hebben het gebouw zo ontworpen dat het zich als het ware opent, in drie delen, naar dit dal toe. Het groen van het dal wordt doorgetrokken in het gebouw. Alle kamers kijken uit op groen. De kamers hebben glas van vloer tot plafond, zodat het effect van licht en lucht en ruimte zo maximaal mogelijk ervaren kan worden. Het gebouw zelf heeft een concave vorm, zodat elke kamer net even anders is en er een mooie, vloeiende gevel ontstaat die op een vanzelfsprekende manier onderdeel is van de omgeving. De gangen zijn daardoor ook nergens recht, maar licht gebogen. Ondanks de afmetingen is het een kleinschalig gebouw day vanaf de entree meteen is onderverdeeld in de verschillende afdelingen, zodat dat voor de individuele cliënt aanvoelt als een eigen, individueel onderkomen.

Gebruik van groen in relatie tot de natuur
Het Woluwedal is onderdeel van Natura 2000 en heeft een beschermde status. De natuur is doorgezet in het gebouw, we hebben gebruik gemaakt van de grote hoogteverschillen in het terrein om zo het groen door te laten lopen over de daken van het gebouw. Zo is het gebouw volledig geïntegreerd in het groen. Sommige tuinen zijn besloten, andere (open) tuinen grenzen meteen aan het natuurgebied en gaan daar ongemerkt in over. Door het gebruik van onbehandelde houten delen in het exterieur is de samenhang met de natuur nog groter gemaakt. Ook op de hogere verdiepingen wordt het groen ervaren, niet alleen door het uitzicht, maar ook doordat de vloeren iets doorsteken ten opzichte van de gevel waardoor er op veel plaatsen groene stroken langs de gevel kunnen worden gemaakt die direct voor de ramen langs lopen. Aangezien de ramen van vloer tot plafond doorlopen, geeft dit een hele directe relatie met buiten en met het groen.

Opdrachtgever

Cliniques Universitaires Saint-Luc

Adviseurs

i.s.m. Modulo
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra

Locatie

E.Mounierlaan
12000  Brussel
België

Functie

Psychiatrie

Status

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten