Sint-Aloysiuscollege

De school ligt in een binnenstedelijke situatie, nabij het centrum en het station van Ninove, met schoolgebouwen voor het primair onderwijs inclusief kleuters en het secundair onderwijs.
De entree van het primair onderwijs is via de onderdoorgang aan de Weggevoerdenstraat, de entree van het secundair onderwijs is aan de Aalstersesteenweg. Daar ligt ook de Kiss en Ride die vooral voor de kleuterschool is.

De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen, een onderwijsgebouw en een sportgebouw. Het onderwijsgebouw, met op de begane grond de kleuterschool en kantoren voor de directie en het secretariaat en op de verdieping 15 lokalen voor het secundair onderwijs, betreft vervanging van bestaande gebouwen en noodlokalen. Het sportgebouw heeft de beschikking over twee sportvelden.
De locatie is zo ingedeeld dat aan weerszijden van een mogelijke route over de locatie( staat als toekomstige ontwikkeling in het bestemmingsplan) twee zones ontstaan, aan de zuidzijde liggen alle onderwijsgebouwen en schoolpleinen, aan de noordzijde liggen de sportvoorzieningen en het parkeren. De faciliteiten van de sportzaal kunnen eenvoudig ook gebruikt worden voor het buitensporten. Vanaf de Aalstersesteenweg de locatie betredend zijn er twee zichtlijnen op monumenten, éen op de OLV kerk in het centrum en één op de van Reethkapel op de lokatie.
Beide zichtlijnen worden door de nieuwe indeling van de lokatie versterkt en komen beter tot hun recht.

Het concept van het onderwijs gebouw is een slinger van lokalen rondom twee centrale ruimten.
Voor de kleuterschool zijn dit op de begane grond een refter en een speelruimte. Op de verdieping zijn dit voor het secundair onderwijs een studieruimte en een daktuin.
De kleuterlokalen komen uit op één van de centrale binnenruimten en hebben een directe toegang naar buiten, naar het plein of aangrenzende tuinen. Het kleuterplein ligt afgeschermd van de andere pleinen en ligt mooi op het zuid-oosten.
De gevels zijn verticaal geleed, het lesgebouw heeft hiermee een opvallend accent binnen de totale compositie van gebouwen op de locatie. Het gebouw ligt goed zichtbaar vanaf de Kiss en Ride, de aandacht van bezoekers wordt door de ligging en de gedistingeerde verticale gevel direct naar de hoofdentree en ontvangst getrokken. De gevels worden uitgevoerd in baksteen en aluminium kozijnen. Verticale detaillering van het metselwerk accentueert het verticale karakter. De begane grond en de verdieping zijn opgevat als banden die min of meer onafhankelijk rondom het gebouw gewikkeld zijn, hiermee wordt uitgedrukt dat de beide verdiepingen een eigen identiteit als schooltype hebben en wordt op een ontspannen wijze de verticale strengheid gerelativeerd.

Opdrachtgever

Scholen van morgen AG Real Estate COPID

Adviseurs

Constructie: STABO
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installatie: STABO

Fotografie:
Ruimtesinbeeld

Locatie

Weggevoerdenstraat 55
9400   Ninove
België

Functie

Basisonderwijs, Voortgezet onderwijs

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten