NL | EN | FR

De Goudse Waarden

“‘De baksteenschaarste, waarvan eind jaren ‘50 moest worden gesproken, heeft mij genoodzaakt de gevels hoofdzakelijk samen te stellen uit een geheel zichtbaar gewapend-betonskelet.’ – architect Corns Elffers over het schoolgebouw De Goudse Waarden in het Bouwkundig Vakblad uit 1963”

Nu 55 jaar later staan we voor hetzelfde probleem. Niet het materiaal, maar de metselaars zijn schaars en dus moeten er andere technieken en materialen worden bedacht en toegepast om gebouwen betaalbaar te maken. Met dit in het achterhoofd is er een ontwerp gemaakt, waarbij hergebruik van het bestaande skelet de basis vormt. Dit was niet de meest voor de hand liggende optie, maar een raadslid vatte het mooi samen: “Het is een aanpak waarbij er gekozen wordt voor hergebruik en tegelijkertijd een volledig duurzame aanpak.”

Binnen het ontwerp is er ruimte gecreëerd voor sociale duurzaamheid. De regie over afvalscheiding ligt bij de leerlingen, door deze optie overal aan te bieden. Daarnaast wordt de wateropvang zichtbaar gefiltreerd, in samenwerking met het Waterschap, hierdoor zien de leerlingen de voordelen en wordt er bewustwording gecreëerd.

Naast duurzaamheid is er binnen het ontwerp ook focus op de gezondheid van de leerlingen. Naast dat de kantine een gezond aanbod van eten aanbiedt, is er ook gedacht aan het stimuleren van de beweging van de leerlingen. De inrichting van het plein en de route om de school heen nodigt uit tot bewegen. Zodat er niet alleen bij sport wordt bewogen, maar ook in de pauzes en vrije tijd in en rondom school.

Door deze aspecten toe te voegen wordt de school echt van de leerlingen. Hun plek voor ontmoeten, veiligheid en leren.

OPDRACHTGEVER

De Goudse Waarden

ADVISEURS

constructie: SWINN
installatie: Merosch

LOCATIE

Heemskerkstraat 105
2805 SN  Gouda
Nederland

FUNCTIE

Voortgezet onderwijs

STATUS

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten