NL | EN | FR

Óscar Romerocollege, Campus Nachtegaal-Noordlaan

Campus Nachtegaal-Noordlaan (CNN) van het Óscar Romerocollege is de uitbreiding van Campus Noordlaan. Deze uitbreiding is het gebouw aan de promenade dat de scholencampus met het OLV-Kerkplein verbindt. Door de sloop van de dekenij is er de mogelijkheid ontstaan om deze promenade van een meerlaags volume te voorzien. Dit heeft geresulteerd in 17 extra klaslokalen voor het secundaire onderwijs voor de scholengemeenschap.

Kenmerkende gevel
Het uitgangspunt voor het ontwerp van de uitbreiding van CNN was dat het een eigen identiteit moet hebben, maar tegelijkertijd ook één geheel moet vormen met een moderne uitstraling. De gevel van het reeds gerealiseerde gebouw is kenmerkend door het toepassen van hoge en lage strookramen. Zo is het voor de leerlingen mogelijk om zowel staand als zittend naar buiten te kijken. Voor de uitbreiding hebben we ook een hoge en lage strook ramen toegepast, om het daglicht diep door te laten dringen in het gebouw en om een uitzicht te creëren. Om de uitbreiding een eigen identiteit te geven is er een licht uitstekend kader rondom de verticale ramen ontworpen, waardoor deze worden geaccentueerd. Hierdoor ontstaat een mooi en kenmerkend ritme op de gevel van de uitbreiding.

Publiek karakter
Op de begane grond van de uitbreiding bevindt zich de refter. De refter heeft een volledig glazen gevel die de verbinding tussen de school en promenade visualiseert. De vloerafwerking is afgestemd op die van de gelijkvloerse buitenaanleg om de binnen-buitenrelatie te versterken. Dit geeft de uitbreiding een publiek karakter. Vanaf het OLV-kerkplein is het gebouw goed zichtbaar en vormt het een opvallend schoolgebouw dat open en uitnodigend is, mede door de transparante begane grond en het zichtbare atrium. Vanuit het atrium van de nieuwbouw is er zicht op de kerk en op het atrium van het gebouw aan de Noordlaan, waardoor het gebouw gegrond wordt in zijn omgeving. Er is gekozen om de hoogte te beperken tot vier bouwlagen, zodat vanuit de bestaande bebouwing de kerktoren zichtbaar blijft. Daarnaast past het gebouw met deze hoogte goed binnen het ensemble van de nieuwbouw.

OPDRACHTGEVER

Óscar Romerocollege

ADVISEURS

Construcie: SWINN stabiliteit
Installaties: Ingenium technieken

LOCATIE

9200   Dendermonde
België

FUNCTIE

Voortgezet onderwijs

STATUS

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten