NL | EN | FR

IJsselland Ziekenhuis

De gefuseerde ziekenhuizen Eudokia en Bergweg hadden er belang bij de initiatieffase voor hun nieuwbouw zo snel mogelijk te laten verlopen om in het kader van het personeelsplan gelijktijdig met de nieuwbouw klaar te zijn met het nieuwe Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse.

Het concept van het door ons bureau ontworpen Waterlandziekenhuis werd overgenomen om tijd te winnen. Weliswaar werd IJsselland groter, maar door de uitbreidbare en flexibele opzet van het basisontwerp lukte het inderdaad om de voorbereidingsfase binnen anderhalf jaar te doorlopen, waarmee het gestelde doel bereikt werd. Het terrein was minimaal voor het nieuwe ziekenhuis; ondanks dat is toch zoveel mogelijk rekening gehouden met uitbreidingen, met name ten behoeve van de onderzoek- en behandelafdelingen. Deze afdelingen zijn zo gesitueerd dat een lineaire uitbreiding mogelijk is zonder het functioneren van de bestaande organisatie te hinderen. Het IJsselland Ziekenhuis bestaat uit vier T-vormige gebouwen aan weers-zijden van een met glas overdekte centrale passage. Door de compacte opzet worden loopafstanden zeer bekort en kunnen patiënt, personeel en bezoek moeiteloos hun weg vinden. Op de begane grond ligt de polikliniek in een carré aan een zijde van de passage. Aan de andere zijde zijn de röntgen, de fysiotherapie en de eerste hulp gesitueerd. De eerste verdieping wordt gevormd door de keuken, het personeelsrestaurant, de bestuursvleugel, de laboratoria, de centrale sterilisatie en de operatie afdeling.

Boven de technische laag liggen de verpleegafdelingen, die door de T-vorm van de bouwblokken in drie verpleegeenheden van ieder 18 bedden zijn opgesplitst.

In 2010 heeft Gortemaker Algra Feenstra de afdeling Oncologie verbouwd. Er is onder meer een uitbouw gerealiseerd waarin de oncologische dagbehandeling is gehuisvest. Zo is er meer ruimte voor patiënten en begeleiders. Ook is er een familie annex verwenkamer ingericht en zijn extra 1-persoonskamers met logeermogelijkheid gerealiseerd.

OPDRACHTGEVER

Stichting Eudokia-Bergwerg Ziekenhuis

LOCATIE

IJsselland Ziekenhuis
Prins Constantijnweg 2
2906 ZC   Capelle a/d IJssel
Nederland
Naar google maps

FUNCTIE

Ziekenhuizen

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten