Interne organisatie en functionaliteit
Elk bouwblok is ontworpen om de daar gehuisveste afdelingen optimaal te accommoderen. Het middelste blok heeft een breedte van drie stramienen, perfect passend voor een operatieafdeling op de bovenste verdieping, met een technische laag op niveau 3. Het Chirurgisch Dagcentrum bevindt zich op hetzelfde niveau als het operatiekwartier en staat in verbinding met de behandelzalen van het OK via een extra brugverbinding.
De verpleegafdelingen worden gehuisvest in een smal en lang blok, waarbij alle patiëntenkamers aan de gevel liggen. De gevels zijn licht verdraaid om ruimte te creëren voor een centrale verpleegpost en lounge. De kamers zijn zo ontworpen dat ze maximaal contact hebben met de gang, wat patiënten stimuleert om uit bed te komen, wat bijdraagt aan een reactiverende verblijfsafdeling. Bovendien biedt het constante uitzicht op de
parkomgeving een uitnodiging om te gaan wandelen. De poli-focused clinic bevindt zich bij de ingang met een herkenbare toegang en wachtruimte, evenals de pijnkliniek. Met een lift kunnen bedpatiënten de consultatieruimtes van ZE bezoeken. De algemene poliklinieken bevinden zich op niveau 1 van bouwdeel B, boven de afdeling medische & moleculaire beeldvorming en zijn bereikbaar via de centrale liften. Zichtbare trappen moedigen patiënten aan vooral de trap te gebruiken om het liftgebruik te beperken.
Een groene campus in kleinstedelijk gebied
De uitstraling doet denken aan afzonderlijke gebouwen op een campus, waardoor de grootschaligheid die typisch is voor een ziekenhuis wordt verminderd. Tegelijkertijd zijn alle afdelingen compact samengebracht en met elkaar verbonden. Het middenblok, met onder andere het operatiekwartier, is gedraaid op de site om dichter bij het CDC aan te sluiten. De groene ziekenhuiscampus zal worden verbonden met enkele wandelroutes van het woonzorgcentrum, wat de activering van de campus ten goede komt. De gebouwhoogte van maximaal vier lagen past bij de omliggende bebouwing, zoals de nabijgelegen woonzorgcentra. Tussen het ziekenhuis en de straten wordt een ruime groene zone aangelegd, waardoor de campus ook voor buurtbewoners een aangename plek wordt.
Herkenbaarheid
De nieuwbouw is met zijn vier lagen goed zichtbaar vanaf de ringweg. De materialisering van de blokken biedt een moderne uitstraling en het gebouw is een attractief herkenningspunt.
Het ziekenhuis is duidelijk opgebouwd uit drie volumes: ZE, MT en B, die een vergelijkbare uitstraling hebben, terwijl de dwarsverbindingen maximaal transparant worden gehouden, afhankelijk van het comfortniveau in de zomer. Het behoud van zicht tussen de bouwdelen
zorgt voor een continue verbinding met de groene zones, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Het cafetaria, goed zichtbaar vanuit het park, beschikt over een ruim terras. De ruime tourniquet is herkenbaar, terwijl zichtlijnen en looproutes over het terrein de inkom vanuit beide zijden versterken.