Bouw parkeergarage Saint-Luc Brussel van start

05 februari 2015

De bouw van de nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc (één van de universitaire ziekenhuizen van Brussel) is van start gegaan. Het glooiende ontwerp brengt daglicht ondergronds.

Bijzonder aan het gebouw is de natuurlijke inpassing in het glooiende landschap en de benutting van natuurlijk licht. De garage, bedoeld voor personeel van het ziekenhuis, biedt plaats aan bijna duizend voertuigen. Gortemaker Algra Feenstra ontwikkelde het bouwkundig en landschapsontwerp in samenwerking met MODULO architects en ingenieursbureau Ellyps.

Het is voor Gortemaker Algra Feenstra de eerste opdracht in Brussel en in Franstalig gebied. Dat Gortemaker Algra Feenstra steeds meer voet aan de grond krijgt in België, wordt onder meer onderstreept met de ontwerpen voor de nieuwbouw van het ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik en het Vrouw- en Kindziekenhuis in Leuven.

Groen uitzicht dankzij parkdak
Omdat de parkeergarage in heuvelachtig gebied ligt, zag Gortemaker Algra Feenstra zich geconfronteerd met een fors niveauverschil van zo’n twee verdiepingen tussen de voor- en achterzijde van de garage. Het bureau wilde omliggende appartementen een uitzicht op een grijs dak besparen, en koos daarom als oplossing voor een ‘parkdak’ in het ontwerp. Het resultaat is een garage die natuurlijk ingebed ligt in het landschap. Het gebouw functioneert niet alleen als opslag, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid van het gebied.

Groen dak als waterbuffer
Het groene dak van de parkeergarage dient niet alleen als park, maar ook als natuurlijke buffer voor de waterhuishouding in het gebied. Overvloedig water dat bij een normaal dak bij hevige regenval in hoog tempo wordt afgevoerd, wordt nu eerst door de begroeiing opgevangen. Vervolgens komt het met een natuurlijke vertraging in de directe omgeving terecht. In de toekomst wordt het groene dak mogelijk alsnog deels bebouwd. Het ontwerp biedt de mogelijkheid om een gebouw van zes verdiepingen met kleinere footprint bovenop de garage te bouwen.

Metershoge vide
Bijzonder ín de garage is het natuurlijk licht dat via de open zijkanten naar binnen valt. Gebruikers profiteren ervan op alle verdiepingen – tot in de kelder van het gebouw aan toe. De forse lichtinval is te danken aan een metershoge vide aan de zijkanten van de garage, die als een soort canyon van het laagste niveau helemaal tot aan de straat reikt. Gebruikers hebben vanuit het gebouw rechtstreeks zicht op de vide, omhoog kijkend tussen hoge, hardhouten spijlen door. De begroeiing op het talud maakt de beleving van natuur compleet.

Nooit meer de weg kwijt
De garage straalt rust en overzichtelijkheid uit, omdat het ontwerp een grote, vlakke betonnen vloer met weinig kolommen of andere ‘visuele ruis’ bevat. Het ontwerp helpt gebruikers van de garage op een natuurlijke manier bij hun oriëntatie tussen de voertuigen. Kunstlicht en bewegwijzering zijn tot een minimum beperkt.

De nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc komt aan de Avenue Emmanuel Mounier in Brussel te liggen. Het gebouw heeft vijf verdiepingen, waarvan twee boven- en drie ondergronds. In totaal heeft de garage een oppervlakte van 26.000 m², met plek voor 989 auto’s van het ziekenhuispersoneel. Naar verwachting wordt de garage in juni 2016 opgeleverd en geopend.


Deel dit project
Camera rotonde 02 2000px parkeergarage gevel 02_3 2000px A B C D