NL | EN | FR

Ziekenhuis Maas en Kempen

Ziekenhuis Maas en Kempen, tot voor kort een ziekenhuis op twee locaties, is gerealiseerd op een nieuwe locatie aan de westzijde van de stad Maaseik met de toegang vanaf de Diestersteenweg.

Uitgangspunt voor het ontwerp is om de groene omgeving in het ziekenhuis zichtbaar te maken. Het ziekenhuis wordt geen wereld op zichzelf. Overal waar patiënten, bezoekers en medewerkers zich kunnen bevinden zal er zicht zijn op de omgeving. Dit bevordert de oriëntatie en de rust.

Een ander belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is het opdelen van het programma tot een vijftal losse gebouwen, onderling verbonden met gangen en luchtbruggen. Dit versterkt de kleinschaligheid van het gebouw.
De verdeling in losse gebouwen komt voort uit de benadering van de ontwerpopgave vanuit een vastgoedvisie. Elk gebouwtype is geoptimaliseerd op het gebied van bouwmethodiek, installatietechniek en maatvoering (verdiepingshoogte en stramien). Het losse gebouwen model wat hierdoor ontstaat biedt per gebouw flexibiliteit, uitbreidbaarheid dan wel krimp en voor het totaal lagere bouw-kosten. Daarnaast uit het concept zich in een verschillende vormgeving en dus herkenbaarheid per gebouw. Voor de patiënt, de bezoeker en de professionals biedt dit model een zeer overzichtelijke oriëntatie en door het naar binnen halen van het landschap een zeer prettig uitzicht. Het landschappelijk ontwerp is rondom en tussen alle bouwdelen zichtbaar.

De ziekenhuisfuncties zijn als volgt verdeeld over de vijf bouwdelen:

1. Verpleegafdelingen in het ‘Hotelgebouw’
2. OK’s, IC, Spoed en Radiologie in de ‘Hotfloor’
3. Poliklinieken, administratie en beheer in het ‘Kantoorgebouw’
4. Facilitaire functies van schoonmaak tot laboratorium in de ‘Fabriek’
5. Entree, bezoekersrestaurant, balies etc. in het ‘Entreegebouw’

Fotoblog bouw Ziekenhuis Maas en Kempen
Hospital Maas en Kempen

Of bekijk de foto’s op de website van Ziekenhuis Maas en Kempen.

OPDRACHTGEVER

Ziekenhuis Maas en Kempen

ADVISEURS

i.s.m. AR-TE - STABO

LOCATIE

Diestersteenweg
3680  Maaseik
België

FUNCTIE

Ziekenhuizen

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten