NL | EN | FR

UZ Leuven – Vrouw, kind en erfelijkheid

Op campus Gasthuisberg is het gloednieuwe gebouw voor vrouw, kind en erfelijkheid in gebruik genomen. De bouw van het nieuwe ziekenhuis past binnen het masterplan voor campus Gasthuisberg, opgemaakt door awg architecten. Belangrijkste uitgangspunt hiervan is dat de uitbreidingen zoveel mogelijk als losse gebouwen opgevat dienen te worden zodat een dichte stadsstructuur ontstaat met straten en pleinen. De karakters van de onderlinge gebouwen kunnen verschillend zijn, doch ingetogen en ondergeschikt aan de uitstraling van de stedelijke structuur.

Architectuur
Vrouw Kind en Erfelijkheid bestaat uit twee met een brug verbonden gebouwdelen: een zandkleurig gemetseld volume waarin de ambulante zorg en hospitalisatie zijn gelegen en een grijs volume in betonpanelen met burelen en de ziekenhuisschool. Via een ruime arcade komen bezoekers in de centrale hal, die het hele gebouw doorkruist. Balies staan als vrij gevormde volumes in de ruimte en vormen een mooi contrast met de orthogonale architectuur van het gebouw. Het gebouwdeel vrouw, kind en erfelijkheid is 38.000 m2 waarvan 30.000m2 voor VKE en 8000m2 voor het administratieve gebouwdeel.

Warmte en zachtheid
Het is een gebouw voor de zachtere kant van onze samenleving. En daarop is ingespeeld. Het gebouw toont als groot zelfstandig volume op stedelijk niveau, maar krijgt menselijke schaal wanneer men dichtbij komt. Dit komt door verfijnde metselwerkdetails met lange platte stenen, stootvoegloos vermetseld.

Daglicht
De uitgebreide aandacht voor de patiënt loopt als een rode draad door het project en dat is wat ons betreft ook voelbaar in het eindresultaat. De vraag naar daglicht stond hoog op de prioriteitenlijst. Dit is gerealiseerd door grote raampartijen en daglichtpatio’s. Er zijn vrijwel geen patiëntengangen met twee gesloten gevels, men loopt van daglicht naar daglicht. Dit is niet alleen aangenaam, maar ook goed voor de oriëntatie van de gebruikers van het gebouw. Belangrijkste troef op het gebied van healing environment is de daglichttoetreding tot diep in het gebouw.

Cijfers
Start bouw: 2014
Einde werken: 2018
38.000 m²
118 bedden kindergeneeskunde
8 plaatsen daghospitaal voor vrouw
30 plaatsen daghospitaal kinderen
65 bedden kraamafdeling
12 bevallingskamers

OPDRACHTGEVER

Universitaire Ziekenhuizen Leuven

ADVISEURS

i.s.m. AR-TE - STABO

Fotografie:
Rob van Esch | Architectuurfotograaf

LOCATIE

Herestraat 49
3000   Leuven
België

FUNCTIE

Ziekenhuizen

STATUS

bouw

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten