Opdrachtgevers meer betrekken bij het proces en een beter inzicht geven in het ontwerp: het 3D-model is dé manier om het overzicht te houden als het gaat om complexe grootschalige projecten.
Om nog meer uit het 3D-model te halen, experimenteert Gortemaker Algra Feenstra al een langere periode met de Oculus Rift-bril. Met deze bril is het mogelijk om in een virtueel model rond te kijken. De net iets verschillende beelden die door de bril aan het linker- en rechteroog worden doorgegeven, bootsen de driedimensionale werkelijkheid na.
Vanaf dit najaar werd de Oculus Rift daadwerkelijk in de praktijk gebruikt bij overleg met het bouwbureau van Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dit deden we in samenwerking met uitvoerende partij J.P. van Eesteren | TBI. Voor Gortemaker Algra Feenstra was dit de eerste keer dat de bril werd ingezet voor een overleg met de opdrachtgever. Door de Oculus Rift-bril wordt het ontwerp als het ware realiteit en ervaar je de ruimtelijkheid van het gebouw.
Deze belevingswaarde is een groot voordeel ten opzichte van een 3D-model op een computerscherm of tablet. Voor zowel opdrachtgever als ontwerper is dit een pluspunt. Zo kun je 360 graden rondkijken en (digitaal) door de verschillende ruimtes lopen. Details worden zo beter opgemerkt en ruimtelijke verhoudingen zijn eenvoudiger zichtbaar. Hierdoor kunnen beslissingen sneller worden genomen en worden fouten sneller opgemerkt.
dJGA wil het gebruik van Oculus Rift-bril verder optimaliseren waarbij het doel is het maximale uit het 3D-model te halen. Zo kan het gebouwmodel virtueel worden opgeleverd nog voordat de bouw van start gaat. In de toekomst zal het gebruik van deze visualisatietechnieken alleen nog maar toenemen in de communicatie tussen alle bouwende partijen. Wilt u ook zien hoe u ruimtelijke kwaliteit vooraf kunt ervaren met de Oculus Rift? Kijk dan hier of neem contact met ons op.