NL | EN | FR

Woonzorgcentrum Marijke Hiem

Het verzachten van de overgang van privé naar gezamenlijk, tussen binnen en buiten en tussen zorg en wonen is het uitgangspunt voor de nieuwbouw van het woonzorgcentrum Marijke Hiem in Heerenveen. Het complex omvat 10 woongroepen en centrale voorzieningen gegroepeerd rondom verschillende tuinen. Zelfredzaamheid en keuzevrijheid liggen aan de basis van het ontwerpconcept van architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra.

Door de gelaagdheid waarmee Marijke Hiem is opgezet en vormgegeven, wordt de bewoners een bepaalde mate van keuzevrijheid geboden. Door de hofjesstructuur is er geborgenheid gecreëerd zonder de bewoner het gevoel te geven dat hun vrijheid wordt beperkt. De bewoner heeft de keuze zijn dag door te brengen in de geborgenheid van de groep of juist rond te dwalen binnen de hofjes en de tuin. Bewoners zijn overal welkom en komen nooit voor een dichte deur te staan.

Oplevering in tijden van coronacrisis
Het opleveren van een woongebouw voor mensen met dementie heeft in de huidige tijd een extra dimensie. Ondanks de coronacrisis moeten de bewoners zich thuis voelen in hun nieuwe woonomgeving. De ruimtelijke opzet van dit woongebouw maakt het mogelijk om bezoek te faciliteren doordat er niet maar één hoofdentree is, maar meerdere entrees voor de verschillende woongroepen. Tevens is er een groot aanbod aan kwalitatieve en beschutte buitenruimte. Dit zijn voorbeelden van elementen die in de toekomst steeds meer ingezet moeten worden.

Traditionele waarden
Voor de doelgroep, waarbij dementie een grote rol speelt, is de aanwezigheid van traditionele waarden van belang. Deze zijn terug te vinden in het ontwerp van de gevels, woonkamers, de individuele kamers en tuinen. Iedere woongroep heeft een eigen entree en bestaat uit negen studio’s en een gemeenschappelijke woonkamer. Het ontwerp voor Marijke Hiem kenmerkt zich door een ingetogen architectuur, die zich naadloos voegt in het stedelijk weefsel. Het complex sluit daarmee aan bij de rustige omgeving, bij de naastgelegen woningtypologieën, maar vooral ook bij de gebruikersdoelgroep.

Comfort en herkenbaarheid in het interieur
In het interieur wordt aandacht besteed aan het comfort en de herkenbaarheid voor de cliënten. De ontsluitingsgangen zijn ontworpen als ‘kloostergang’, dat wil zeggen als overdekte omloop naar de directe relatie met de omliggende tuinen. Iedere individuele kamer heeft naast de voordeur een vitrinekast gekregen waarin persoonlijk objecten van de bewoner opgesteld kunnen worden. Zo wordt de herkenbaarheid van de kamers vergroot terwijl dit tegelijkertijd een verlevendiging van de gang bewerkstelligd. In de individuele kamers is er een zekere mate van inrichtingsflexibiliteit, waardoor de kamers gemakkelijk gepersonaliseerd kunnen worden. De gemeenschappelijke woonkamers zijn uitwisselbaar qua functionaliteit, maar ze onderscheiden zich door een verschillende uitstraling en kleurstelling.

Vrij ronddwalen in de tuin
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp zijn de verschillende tuinen. Iedere tuin kent een eigen thema: de ene tuin nodigt uit tot rustig op een bankje naar de vogeltjes kijken, terwijl de andere tuin juist activiteit stimuleert zoals het spelen van een potje jeu de boules. Binnen de grenzen van het complex kunnen de bewoners vrij ronddwalen, waarbij de verschillende sferen in de tuinen helpen bij de oriëntatie. De buitengrenzen zijn sturend, maar onopvallend, vormgegeven door middel van hagen en poorten. De looproutes door de tuinen zijn volledig vlak uitgevoerd, zodat een rollator- of scootmobielgebruiker geen hinder ondervindt.

Woonzorgcentrum met toekomstwaarde
Een tijdloos ontwerp kenmerkt zich door de mate van aanpasbaarheid in de toekomst voor functiewijzigingen. Het ontwerp is erop voorbereid dat het gebouw eventueel omgebouwd kan worden tot onafhankelijke woningen, zodat de toekomstwaarde van het vastgoed gegarandeerd wordt. Het complex is afgewerkt met een groen dak. Dit is enerzijds duurzaam in verband met de buffering van regenwater, anderzijds zorgt dit ervoor dat het ingetogen groene ontwerp ook zo toont vanaf de omringende hogere bebouwing.

Opdrachtgever Meriant heeft in het voortraject een schetsontwerp opgesteld met Buro Kade (voorheen MBVDA) dat als basis diende voor de ontwerp- en uitvoeringstender dat begin 2018 plaatsvond. De tender werd gewonnen door een consortium van architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra, aannemer Aan De Stegge en installateur Harwig. De tender werd niet alleen gewonnen op prijs, maar juist om de integraliteit van het ontwerp, waarbij de visie op zorg centraal staat.

ADVISEURS

Opdrachtgever: Meriant
Architect: Gortemaker Algra Feenstra
Fotografie: Ronald Tilleman
Aannemer: ADS Groep
Schetsontwerp: Buro Kade
Installateur: Harwig


LOCATIE

Heerenveen
Nederland

FUNCTIE

Speciale woonvormen

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten