ProRail Verkeersleidingspost

Dynamisch ontwerp straalt robuustheid uit.

Gortemaker Algra Feenstra heeft in opdracht van ProRail het ontwerp gemaakt voor de nieuwe verkeersleidingspost in Utrecht. Gortemaker Algra Feenstra is verantwoordelijk voor het bouwkundig, interieur- constructief en landschapsontwerp. Het nieuwe gebouw vormt het hart van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. Door het gebruik van staal en glas, krijgt de verkeersleidingspost een industriële en robuuste uitstraling.

Het gebouw grenst aan het spoor waar de treinen vanuit Amsterdam en Woerden samenkomen. De nieuwe post is daarmee een in het oog springend object voor passerende treinreizigers en zo houden de medewerkers van de verkeersleidingspost contact met het spoor.

In het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra staan de gebruikers centraal. Het uitgangspunt is dat zij zo accuraat mogelijk hun werk kunnen uitoefenen. De verkeersleidingspost biedt ruimte aan een seinzaal van circa 1.000 m². Dit is een grote open ruimte van waaruit alle medewerkers rondom zicht hebben op het spoor en de omgeving. Onder de seinzaal wordt ten behoeve van de ICT een technische laag gerealiseerd waardoor een optimale flexibiliteit in gebruik wordt bereikt. Op deze manier kan er in de seinzaal worden doorgewerkt, ook wanneer onderhoud en aanpassingen plaatsvinden. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan 100 medewerkers.

Dynamisch en duurzaam ontwerp
Het nieuwe gebouw heeft, door de vaste zonweringslamellen aan de buitenzijde, op het oog een dubbele schil. Er is gekozen voor lamellen in cortenstaal dat zijn roestbruine kleur een robuuste uitstraling heeft, passend in een industriële omgeving. Doordat de zonweringslamellen aan de noordzijde van het gebouw vlak zijn en aan de overige zijden, richting het zuiden steeds steiler staan, lijkt het alsof het in beweging is wanneer je met de trein langs het gebouw rijdt. De steeds veranderende vorm geeft een dynamisch effect. Het binnenklimaat wordt op een duurzame wijze gerealiseerd. Oriëntatie van de seinzaal, het gevelontwerp, drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak dragen bij aan een comfortabele werkomgeving met veel daglicht.

Het interieurontwerp refereert samen met de materiaalkeuze en vormentaal op een eigentijdse wijze aan de historische context van het spoorbedrijf. Zo is de constructie van het gebouw zichtbaar, net als bij een klassieke spoorbrug.

Meer foto’s op: fotoblog ProRail

Opdrachtgever

ProRail

Adviseurs

Projectmanagement: Arcadis
Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: Arcadis

Fotografie:
Christian Richters
Frank Hanswijk

Locatie

Utrecht
Nederland

Functie

Bedrijfsgebouwen, Kantoren

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten