Sint-Angela Instituut Ternat

De locatie van middenschool Sint Angela ligt aan de Statiestraat, op de hoek met de ’t Serclaesstraat.
Op het terrein van de bestaande K.S.O.T. Sint-Angela staan meerdere gebouwen die door St. Angela, Basisschool De Brug en de zusters Ursulinen gebruikt werden. Basisschool De Brug heeft nieuwbouw op het naastgelegen voetbalveld gekregen, de locatie komt daarmee grotendeels ter beschikking van Sint Angela, een middenschool, met leerlingen van het secundaire onderwijs. Totaal volgen 499 kinderen onderwijs aan St. Angela.

De entree is verplaatst van de drukke Statiestraat naar de Kouterweg aan de zuidzijde, die verbreed, een mooie langzaam verkeersroute is geworden.
Bestaande gebouwen op de locatie liggen rondom een binnenplein met in het midden een kleine vijver met groen erom heen. Het plein is behouden, de vorm is versterkt door de nieuwbouw als een slinger langs de rand te plaatsen.

De nieuwbouw vormt stedenbouwkundig één geheel met de bestaande bouw, en heeft een duidelijke vernieuwende uitstraling, om een frisse nieuwe ingang voor het terrein te markeren. De uitbreiding zit ingeklemd tussen twee bestaande gebouwen. De lokalen zijn grotendeels op de eerste verdieping gesitueerd, waardoor er ruimte ontstaat onder de lokalen, om naar het achterliggende plein te kijken en te lopen. Door de uitbreiding deels op te tillen, ontstaat een goede afsluiting van het pleingebied en is het geheel luchtig en ademend.

Door de vooruitgeschoven positie op de eerste verdieping is de  nieuwbouw goed zichtbaar aan de Kouterweg. Vanaf de Kouterweg is er eerst het ontvangstplein, met zicht op het groen van het park aan de overzijde. Van hieruit lopen leerlingen het plein op, onder de nieuwe uitbreiding door. De leerlingen ervaren, bewust dan wel onbewust, de veilige omgeving van de school. Onder de nieuwbouw is een overdekte speelplaats gerealiseerd. Op deze plek kunnen de leerlingen, ook met minder goed weer, beschut staan.
De vorm en materialen van de nieuwbouw en de nieuwbouw voor basisschool de Brug zijn op elkaar afgestemd. De beweging van het gebouw wordt krachtig vormgegeven met de horizontale banden, waartussen een verticale indeling met hoge ramen, die het daglicht diep in de technieklokalen laten binnenvallen.

De materialen zijn fris en natuurlijk. Een heldere verticale ritmiek, van aluminium kozijnen en verticale panelen in 3 natuurlijke kleur tinten, tussen horizontale banden van gezet staal.

Het gebouw heeft een heldere structuur, met corridorontsluiting waarbij lokalen op het binnen terrein kijken, of op de eerste verdieping boven de ingang naar de entree aan de Kouterweg. Hier ligt de gang aan de pleinkant, waardoor leerlingen een gevarieerd beeld krijgen als ze door de gangen lopen. Eerst lopen ze op de eerste verdieping tussen bestaande gymzaal en nieuwe klaslokalen, en vervolgens wordt de blik op het plein gericht

Op de begane grond zijn drie grote lokalen en sanitair ruimten op de kop grenzend aan de overdekte speelplaats. Op de eerste verdieping zijn 7 lokalen, daarnaast is een lift gemaakt om de nieuwe uitbreiding als ook het aanpalende bestaande gebouw te ontsluiten.

Opdrachtgever

Scholen van morgen AG Real Estate COPID

Adviseurs

Constructie: STABO
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: STABO

Locatie

Statiestraat 35
1740   Ternat
België

Functie

Voortgezet onderwijs

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten