NL | EN | FR

Dijklander Ziekenhuis, locatie Purmerend

Sinds 2018 is Gortemaker Algra Feenstra betrokken bij diverse verbouwprojecten in het Dijklander Ziekenhuis, locatie Purmerend, maar de relatie gaat veel verder terug. Al in 1982 was ons bureau verantwoordelijk voor het ontwerp van het toen splinternieuwe Waterlandziekenhuis in Purmerend. Het was het type passageziekenhuis met 4 T-vormige bouwdelen ter weerszijden van een grote glasoverdekte hal. Van dit type zouden er maar een paar gebouwd worden in Nederland.

Samen met H. Jan Tennekes – architect en oud-directeur van ons bureau – heeft Gortemaker Algra Feenstra tussen 2001 en 2003 een uitbreiding van 8.000 m2 en een verbouw van 2.800 m2 ontworpen. Na de fusie met het Westfriesgasthuis te Hoorn gingen beide ziekenhuizen samen verder onder de naam Dijklander Ziekenhuis. De fusie was aanleiding voor een lateralisatieplan voor de zorg en een nieuw structuurplan voor de locatie Purmerend om het bestaande algemene ziekenhuis om te vormen tot een high-standard short-stay-kliniek voor planbare zorg zodat in samenwerking met het aanbod van complexe topklinische zorg in Hoorn er voor de hele regio gespecialiseerde zorg beschikbaar is. De hieruit voorkomende ontwerpopgaves nam Gortemaker Algra Feenstra voor haar rekening.

Voor diverse locaties binnen het oude Waterland Ziekenhuis heeft Gortemaker Algra Feenstra plannen ontworpen:

Het Scopiecentrum is verplaatst naar een nieuwe locatie aanpalend aan het Dagcentrum. Twee Scopiekamers met voorbereiding en nazorg plekken zijn als eerste project opgeleverd en in gebruik genomen. Aanpalend hieraan ligt het Dagcentrum met 14 bedplekken en 12 loungestoelen. Door beide afdelingen naast elkaar te leggen is een gezamenlijk gebruik van diverse ruimtes mogelijk waaronder de wachtruimte en spreekkamers.

Op de begane grond is de Acute Zorg Unit gerealiseerd. Een integrale afdeling met spoedeisende hulp, Eerste Hart Hulp, CCU en IC-kamers. Ook de Gipskamer heeft een nieuwe plek gekregen met ruimte voor twee behandeltafels.

Op de eerste verdieping wordt een nieuw IVF-lab gerealiseerd. De nieuwe afdeling omvat twee spreekonderzoekskamers, het Lab en een behandelruimte met recovery. De specifieke lab ruimte voldoet aan de hoogste eisen uit de Cairo-consensus.

Het OK-Complex is verbouwd om weer te voldoen aan de eisen van deze tijd. Vier operatiekamers, een holding-recovery en de ondersteunende ruimtes zijn door Gortemaker Algra Feenstra ontworpen. Aanpalend liggen twee verbouwde operatiekamers voor kleine ingrepen.

ADVISEURS

Constructie: SWINN
Installaties: Ingenieursbureau Linssen en bouwmanagementbureau PTG

LOCATIE

Waterlandlaan 250
1441 RN  Purmerend
Nederland

FUNCTIE

Ziekenhuizen

STATUS

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten