Nieuwbouw Ziekenhuis Gelderse Vallei geopend

12 maart 2014

De uitbreiding van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is officieel geopend. De heer Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland opende op 11 maart de uitbreiding van het ziekenhuis. Gortemaker Algra Feenstra is in samenwerking met Architectenbureau Koldeweij verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp. Het project is volledig ondersteund met het Building Information Model (BIM) om de samenwerking in het ontwerp- en realisatieproces te bevorderen.

Het nieuwe ziekenhuisgebouw straalt rust en gastvrijheid uit. De uitbreiding met de nieuwe vleugel is een structurele uitbreiding van het bestaande ziekenhuis om de zorgvraag in de toekomst ruimtelijk op te vangen. Het zorggebouw is opgezet als multifunctioneel gebouw met op de begane grond de afdeling radiotherapie, welke in de toekomst uit te breiden is. De nieuwbouw omvat een oncologisch centrum met bestralingsruimten, twee algemene verpleegafdelingen en de uitbreiding van de centrale hal met personeelsrestaurant. De centrale hal met de dubbelhoge glazen gevel is de nieuwe entree voor patiënten en bezoekers van het ziekenhuis. Door het overvloedig gebruik van daglicht in deze hal kunnen bezoekers zich goed oriënteren. De uitbreiding van het ziekenhuis heeft een oppervlakte van circa 10.000 m2.

Focus op gezondheid, niet op ziekte 

“In de ontwerpen van de meeste oncologische centra staat de ziekte centraal en zijn de gebouwen daardoor soms functioneel en afstandelijk ingericht. Dit ontwerp heeft een ander uitgangspunt. We zien de bezoeker niet als patiënt, maar focussen juist op de nog gezonde aspecten van de mensen die er komen”

vertelt Jeroen Veth, senior architect bij Gortemaker Algra Feenstra. “Dit doen we door een prettige omgeving te creëren met oog voor privacy, in een huiselijke, open en vertrouwelijke sfeer.”

Hoewel de buitenzijde van het ziekenhuis geometrisch aandoet, is in het interieur gebruik gemaakt van ronde objecten die de patiënt op zijn gemak stellen. Door de centrale hal uit te breiden met een espressobar kunnen bezoekers ook in een kleine en sfeervolle horecagelegenheid terecht.

Oog op de toekomst
Door de functionele inrichting van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met veranderingen in de toekomst. In het zorggebouw kan in de toekomst het aantal bestralingsruimten uitgebreid worden. Op deze manier kan het ziekenhuis de groeiende vraag naar radiotherapie opvangen. Het gebouw biedt ook ruimte aan de oncologische dagbehandeling en polikliniek en twee algemene verpleegafdelingen. De verpleegafdelingen zorgen voor extra capaciteit om het bestaande ziekenhuisgebouw aan te passen aan de zorg van de toekomst.

De dagbehandeling oncologie is door Gortemaker Algra Feenstra innovatief ontworpen in de vorm van ‘eilanden’. Doordat de behandelstoelen in cirkels zijn geplaatst heeft de patiënt een open perspectief en behoudt tegelijkertijd zijn privacy. Het gebouw biedt verder ruimte aan twee bestralingsunits en behandelruimten voor het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut (ARTI).

Samenwerken met BIM
Bij de nieuwbouw van Ziekenhuis Gelderse Vallei is het traject van Bouw Informatie Model (BIM) volledig doorlopen. Het gebruik van BIM zorgt ervoor dat alle betrokken partijen in een vroeg stadium maar ook later in het proces efficiënt samenwerken. Het doel is het terugdringen van faalkosten in de bouw en bovenal het maximaal benutten van ieders kennis en kunde. “Ziekenhuis Gelderse Vallei is het eerste gebouw dat Gortemaker Algra Feenstra oplevert waarbij een volledig BIM-traject is doorlopen. Het gebruik van BIM in het ontwerp- en uitvoeringsproces heeft het mogelijk gemaakt om met diverse disciplines integraal te ontwerpen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen,” aldus Veth. Het architecten- en ingenieursbureau uit Rotterdam gaf als BIM-coördinator leiding aan deze informatie-uitwisseling.

Lees hier meer over Ziekenhuis Gelderse Vallei https://www.gaf.eu/projecten/ziekenhuis-gelderse-vallei


Deel dit project
Gelderse Vallei 02 Gelderse Vallei 01 Gelderse Vallei 05Gelderse Vallei 06 Gelderse Vallei 07 Gelderse Vallei 03