Een blog door Rob Bouwmeester, senior-architect bij Gortemaker Algra Feenstra, over de toekomst van ontwerpen met BIM.
Wandelen door een gebouw dat nog niet bestaat, de texturen van de wanden voelen en lege ruimtes alvast inrichten. Het klinkt futuristisch, maar in de nabije toekomst is het realiteit. Dan lopen we virtueel door gebouwontwerpen om ‘ter plekke’ zaken aan te passen.
Deze revolutionaire ontwikkeling op ontwerpgebied is mede te danken aan het BIM-programma Revit van Autodesk. Deze maand werkt Gortemaker Algra Feenstra precies tien jaar met deze software, die het mogelijk maakt om gebouwen in 3D te ontwerpen.
Als één van de voorlopers in het werken met het Bouw Informatie Model (BIM), liet Gortemaker Algra Feenstra zich door Revit inspireren om nog een stap verder te gaan dan BIM: we willen onze opdrachtgevers denkbeeldig door onze ontwerpen laten lopen, bijvoorbeeld met een iPad.
Ruim tien jaar geleden ontstond vanuit ons bureau de vraag om betere visualisaties te maken van onze ontwerpen – het liefst in 3D. Zo kwamen we bij Revit terecht. Het fraaie van dit programma is niet alleen dat je er realistische visualisaties van ontwerpen mee kunt maken, maar dat alle betrokken partijen ook informatie kunnen uitwisselen in één digitale maquette. Wijzig je iets in het architectonisch ontwerp, constructie, installatie of interieurontwerp, dan past het programma dit integraal aan in het hele model en elke tekening. Dit zorgt voor een forse tijdswinst. Het is niet meer nodig om voor elke aanpassing een nieuwe tekening te maken. Ook de faalkosten dalen. Omdat de eerste prototypes vaak al goed zijn, besparen we afval en gaat het bouwproces sneller.
Virtual reality architectuur
Het zou best eens zo kunnen zijn dat we over vijf jaar samen met onze opdrachtgevers virtueel door een ontwerp lopen. Dat kan nu al met een iPad. In de nabije toekomst kunnen opdrachtgevers misschien zelfs met een 3D-bril op een ontwerp beleven. De texturen van de wanden van dichtbij zien, direct aangeven of je bijvoorbeeld een schakelaar op een andere plek wilt, of meteen een idee krijgen van hoe je de ruimte wilt inrichten: het is dan allemaal mogelijk.
Net zoals in games ontstaat er op die manier ‘virtual reality architectuur’. Het idee van een virtuele wandeling door een toekomstig gebouw, komt voort uit de wens van Gortemaker Algra Feenstra om opdrachtgevers te laten meedenken met onze ontwerpen. Dit kan het beste door ze naar realistische 3D-visualisaties te laten kijken, in plaats van naar een platte tekening.
Mentaal voorbereid dankzij 3D
De 3D-visualisaties die Gortemaker Algra Feenstra met behulp van Revit maakt, zijn zowel voor als tijdens het bouwproces van grote waarde. We onderzoeken nog of de 3D-visualisaties ook te gebruiken zijn nádat een gebouw is opgeleverd. Samen met onze opdrachtgevers zoeken we uit of realistische 3D-visuals bijvoorbeeld ook ziekenhuisbezoekers kunnen helpen bij hun oriëntatie. Om bezoekers mentaal voor te bereiden op hun afspraak, kunnen ze vooraf thuis al een kijkje nemen in het gebouw en de ruimte waar ze een paar uur later zitten. 3D-beelden zorgen voor een betere bewegwijzering, bijvoorbeeld ook in de vorm van een interactief informatiescherm waar de bezoeker zijn of haar routing kan uitstippelen.
Uiteindelijk gaat het erom dat mensen een gebouw als prettig ervaren. 3D-ontwerpen helpen ons om samen met gebouwontwikkelaars nog beter tegemoet te komen aan die wens. In de tien jaar dat we met Revit werken, hebben we veel bereikt. Maar wat ons betreft, is dat slechts de eerste stap van een mooie reis.