Het vernieuwde Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam is officieel geopend.
De opening is vandaag voltrokken door medisch directeur Emile Voest, samen met een patiënt. Gortemaker Algra Feenstra is verantwoordelijk voor het bouwkundig-, constructief en interieurontwerp (interieurontwerp in samenwerking met Peter Vanca).
Groei
Om het toenemend aantal patiënten op te kunnen vangen, is het Antoni van Leeuwenhoek uitgebreid. De uitbreiding betreft de nieuwbouw van de IC en dagbehandeling, de uitbreiding van de poliklinieken en het (deels hybride) OK-complex. In juni 2016 moet de uitbreiding van de achterzijde van de centrale hal, het nieuwe gebouw voor oncologische revalidatie en nazorg én de uitbreiding van het hoofdgebouw ten behoeve van onder meer de uitbreiding van de afdeling Pathologie zijn afgerond. De vernieuwing van het ziekenhuis is een voorbeeld van een complexe ziekenhuis-renovatie. Alle bestaande afdelingen moesten in bedrijf blijven tijdens de werkzaamheden.
Innovatieve zorg
Het Antoni van Leeuwenhoek loopt vooruit in innovatieve zorg. Om dit te faciliteren zullen gebouwen in de toekomst vaak moeten worden aangepast of zal er moeten worden bijgebouwd. De gebouwen zijn daarom uiterst flexibel in opzet en ligging.
Het ziekenhuis is een plek waar ziek zijn en genezen, als geen ander contrasteren. Dit vraagt om een omgeving waar patiënten zich op hun gemak voelen. Voor het Antoni van Leeuwenhoek is een persoonlijke sfeer heel belangrijk, dit moet ook terugkomen in de gebouwen en inrichting. Voor meer daglichttoetreding zijn bijna alle bestaande gevels gestript. De nieuwe gevels met toepassing van veel glas biedt patiënten en personeel een licht en vriendelijk gebouw, waarin daglicht en uitzicht aanwezig zijn. Er is één verbindende interieurhuisstijl. Een prettige lichte sfeer met rustige materialen en indirecte verlichting. Natuurlijke elementen geven het interieur karakter. Patiënten en personeel appreciëren de omgeving als warm en gastvrij.
Rondlopen in een virtueel gebouw
Tijdens het proces is uitsluitend in 3D gewerkt. Het digitale 3D BIM-model is vooral handig in de ontwerp- en de bouwfase. Er is tijdens het proces ook voor het eerst gebruik gemaakt van een Oculus Rift-bril. Met deze bril is het mogelijk om in een virtueel model rond te kijken.
Langdurige samenwerking
Vanaf 1999 tot heden werkt Gortemaker Algra Feenstra aan diverse “nieuw- en verbouwprojecten” voor het Antoni van Leeuwenhoek, een gebouwencomplex waarin research en patiëntenzorg zijn gecombineerd. In het researchdeel van het Antoni van Leeuwenhoek, het Nederlands Kanker Instituut, wordt onderzoek gedaan naar kanker. In het ziekenhuisdeel worden patiënten met kanker behandeld. Het Antoni van Leeuwenhoek werkt met bekende onderzoeksinstituten van over de hele wereld nauw samen.