Het water stijgt, dus de dijken worden steeds hoger. Maar wat kun je nog meer met een dijk? dJGA, Bosch Slabbers landschapsarchitecten en Steenhuis Meurs schetsen met ‘ROUTE 53’ een alternatief toekomstscenario voor de IJsseldijk.
Onderzoek De Adaptieve Dijk
In juni 2015 ging het BNA Onderzoek De Adaptieve Dijk van start; een ontwerpstudie naar de kansen voor ruimtelijke ontwikkeling langs drie belangrijke rivierdijken. Op 28 januari 2016 werden de uitkomsten van de ontwerpstudie gepresenteerd aan de projectpartners en de expertnetwerken die betrokken zijn bij de wateropgave in Nederland. De zes interdisciplinaire ontwerpteams die gedurende een half jaar drie voorbeeldlocaties hebben onderzocht, hebben hun ideeën en visies op de toekomst van de drie dijktrajecten gepresenteerd. De middag eindigde met een gesprek met de drie dijkgraven en de feestelijke lancering van het digitale ‘dijkeninspiratiedocument’, een website die op een interactieve manier de context van de studie en de ontwikkelde ontwerpideeën breed toegankelijk maakt.
ROUTE 53
Is het mogelijk om het verhaal achter de dijk te vertellen? De poëzie van de plek de ruimte te geven? Voor ons is dit ontwerpend onderzoek naar de adaptieve dijk het uitgangspunt om de beleving en historie van de IJsseldijk tussen Deventer en Zwolle te herwaarderen.
Door de noodzakelijke dijkversterking te verwerken in een ‘scenic route’, wordt de ervaring van de zogeheten Sallandse bandijk en het omliggende landschap verbeterd. Een analyse van de dijk heeft de cultuurhistorische en landschappelijke waarden inzichtelijk gemaakt. Door deze te koppelen aan persoonlijke verhalen van dijkbewoners wordt inhoud gegeven aan een zintuiglijke route, ROUTE 53 – een naam die is afgeleid van het dijknummer van de Sallandse bandijk. De ontwerpresultaten laten drie adaptieve dijkoplossingen zien in het dijktraject: de dorpsdijk, de versnelde dijk en de verstilde dijk.
ROUTE 53 werd positief ontvangen door deelnemers van het expertpanel. Genoemd werd de onderzoekende insteek van het team, welke heeft geleid tot een toepasbare uitwerking voor de IJsseldijk. Ook werd het team geprezen voor zijn nieuwe interpretatie van het vak waterbeheer. Michaël van Buuren (WUR/Alterra, senior adviseur landschapsarchitectuur en ontwerpend onderzoek) noemde ROUTE 53 “een cultuurfilosofische interpretatie van De Adaptieve Dijk”.
Initiatief
Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van de waterschappen Rivierenland, Vallei en Veluwe en Groot Salland, de provincies Gelderland en Overijssel, het Delta Ontwerpplatform van het ministerie van IenM en de Academie van Bouwkunst Amsterdam en BNA Onderzoek.
Verschillende multidisciplinaire ontwerp- en onderzoeksteams werden geselecteerd voor deze studie. Team Gortemaker Algra Feenstra, Bosch Slabbers landschapsarchitecten, Steenhuis Meurs werd geselecteerd voor de locatie IJsseldijk (Zwolle – Deventer).
Voor meer informatie, zie www.deadaptievedijk.nl.