Rustgevend ontwerp bestralingscentrum stelt patiënt op gemak
Het centrum voor radiotherapie en oncologie op het terrein van het Westfriesgasthuis in Hoorn is in gebruik genomen. Gortemaker Algra Feenstra is verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp, interieurontwerp en constructief ontwerp van het radiotherapiegebouw, waar vanaf januari 2013 jaarlijks meer dan duizend patiënten zullen worden behandeld.
Bij het ontwerp is extra aandacht besteed aan het comfort van de patiënt, de bovengrondse bestralingsruimten vormden daarbij de grootste uitdaging van het project. “Bij het ontwerp van de behandelruimten was het belangrijkste dat de patiënt er zich op zijn of haar gemak voelt,” aldus Hans Liscaljet, architect bij Gortemaker Algra Feenstra. Met de opening van het centrum heeft Gortemaker Algra Feenstra een nieuw project op het terrein van het Hoornse ziekenhuis afgerond. Eerder heeft Gortemaker Algra Feenstra het hoofdgebouw van het Westfriesgasthuis ontworpen.
Patiënten comfort
Patiëntvriendelijkheid stond bij het ontwerp voorop. Omdat patiënten vaak gespannen naar het centrum toe komen, heeft Gortemaker Algra Feenstra het gebouw een rustgevende en vriendelijke uitstraling gegeven. “De kwetsbare patiënt wordt door het ontwerp afgeleid van de medische apparatuur die in de ruimte staat,” aldus Liscaljet. “Door het gebruik van grote raampartijen, op de natuur geïnspireerde kunstwerken en bijzondere verlichting heeft het centrum een prettige, ontspannen sfeer.”
Het Rotterdamse architectenbureau heeft het materiaalgebruik en de kleurtoepassingen van het exterieur van het radiotherapiecentrum afgestemd op het ontwerp van het hoofdgebouw. Naast het hoofdgebouw en centrum voor radiotherapie en oncologie is ook het GGZ-gebouw op hetzelfde terrein een ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra.
Bovengrondse bestralingsruimten: muren van drie meter dik
Bijzonder aan het project is dat de bestralingsruimten bovengronds liggen waardoor er daglicht binnenkomt en de wachtruimten zicht op de omgeving bieden. Bouwkundig en architectonisch gezien was dit een grote uitdaging. De bestralingsruimten hebben betonnen muren van zo’n drie meter dik. Hierdoor wordt voorkomen dat buiten de behandelmuren de straling een risico vormt voor de volksgezondheid. In het ontwerp is geprobeerd de bestralingsruimten er niet als bunker uit te laten zien. “We hebben gebruik gemaakt van een gang zonder deuren, die functioneert als een soort sluis. Zo voelen de patiënten zich niet opgesloten en blijven ze in contact met de omgeving,” aldus Liscaljet.
Bij de inrichting is ook rekening gehouden met de medische hulpmiddelen. “De benodigde hulpmiddelen en instrumenten zijn allemaal opgeborgen in een hoogglans kastenwand. Andere wanden zijn bekleed met kunstleer,” zegt Jeroen Warnaar, als interieurarchitect verantwoordelijk voor het interieurontwerp. “In de behandelruimten zijn spanplafonds gemonteerd waarop kunstwerken met een natuurmotief zijn te zien. Door het verlichte kunstwerk op het plafond te plaatsen, wordt de patiënt bij binnenkomst verrast door het kunstwerk en wordt de aandacht afgeleid van de bestralingsapparatuur. Tijdens de behandeling kan de patiënt zijn of haar gedachten laten dwalen.”
Samenwerking
Het centrum voor radiotherapie en oncologie is een samenwerking van het Westfriesgasthuis en het VU medisch centrum. Het VUmc gaat de radiotherapie verzorgen. In het gebouw is ook de polikliniek oncologie Esperanz aanwezig, een samenwerkingsverband van het Westfriesgasthuis, het Zaans Medisch Centrum en het Waterland Ziekenhuis. De bouw van het radiotherapiecentrum is in mei 2011 gestart en in oktober 2012 opgeleverd.
Open Dag
Op zaterdag 15 december 2012 vond er een Open Dag plaats bij het Westfriesgasthuis. Geïnteresseerden konden het nieuwe centrum voor radiotherapie en oncologie te bezichtigen. Tijdens deze dag waren er op verschillende plekken in het gebouw presentaties en rondleidingen. Zo was het onder andere mogelijk om de bestralingsruimtes van binnen te bekijken en vragen te stellen.
medische hulpmiddelen.