De ruimtelijke opzet van het gebouw stimuleert het leven in een sociale leefgemeenschap binnen het gebouw en biedt tevens mogelijkheid tot individueel wonen. De aandacht voor schaal, materiaal en detail heeft een elegant, ingetogen gebouw opgeleverd waarbij de verrassing aan de binnenkant zit.
Veilige, stressverlagende en prettige omgeving
Een wezenlijk onderdeel van de totaalambitie om een veilige, stressverlagende, prettige omgeving te creëren waarin de cliënten worden uitgedaagd deel te nemen aan het sociale leven, is de daglichtambitie. Daglichtblootstelling ondersteunt de regulering van het bioritme bij mensen. Uitzicht op daglicht helpt bij oriëntatie op tijd, weer en situatie. Goede daglichttoetreding in het gebouw is dus essentieel voor een cliëntengroep die beperkte bewegingsvrijheid heeft of zelf beperkt initiatief neemt om naar buiten te gaan. Bij BW Volgerlanden is dit gerealiseerd door gangen, hal en informele ontmoetingsruimtes volop van daglicht te voorzien. In het hart van het gebouw, het atrium, is door een volledige glaskap de daglichtervaring zelfs vergelijkbaar met buiten. Voor een goede oriëntatie zijn allen gangen zo ontworpen dat ze uit komen op het lichte hart van het gebouw.
Individueel wonen
Iedere cliënt heeft een eigen appartement gekregen, bestaande uit een woonkamer met kitchenette, een slaapkamer, een badkamer en een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon of terras.
De appartementen zijn ruim opgezet en voorzien van verticale puien van vloer tot plafond. De schuine daken maken van de appartementen op de verdieping prettige verblijfsruimtes. De hoogte wordt benadrukt door horizontale bovenlichten.
Doordat de appartementen zijn verdeeld over twee bouwlagen kennen ze een grote variatie in hun oriëntatie. Zo kan tegemoet gekomen worden aan de specifieke behoeften van cliënten.
Leefgemeenschap
Het gebouw oogt niet als een instelling maar als een veilige, ruime en vooral lichte leefomgeving. Grenzend aan het lichte hart zijn gemeenschappelijke ruimten gelegen die het mogelijk maken elkaar te ontmoeten, samen te eten of activiteiten te doen. Er zijn wasserettes, een sport activiteitenruimte, een ‘restaurant’ en vier verschillende huiskamers die gelegen zijn aan de twee gemeenschappelijke binnentuinen. Elke huiskamer heeft aan de hand van een thema een eigen sfeer gekregen. Doordat de huiskamers zo totaal verschillend zijn gematerialiseerd, valt er voor de cliënt echt wat te kiezen. De zorgvisie van Yulius was de inspiratiebron voor dit concept.
Ecologische zone
Het gebouw grenst direct aan de brede ecologische verbindingszone die dwars door de vinexwijk De Volgerlanden loopt. De ecozone is voortgezet in het terreinontwerp en in de keuze van de beplanting van het tuinperceel. De locatie inspireerde tevens tot de keuze voor ingetogen en natuurlijk ogend materiaalgebruik van het woongebouw. Het metselwerk in de gevel is in vlakken onderverdeeld. Dit sluit aan op de schaal van de woningen in de omgeving. Mede door de schuine daken, bedekt met mossedum, ligt het gebouw heel vanzelfsprekend in zijn omgeving.