Parkeergarage UZ Leuven

Het Universitair Ziekenhuis van Leuven is een aantal jaren geleden gestart met een grote herstructurering. Het ziekenhuis breidt uit met een gebouw voor Kritieke Diensten, een Vrouw en Kind ziekenhuis, een gebouw voor psychiatrie, een ziekenhuisschool en een gebouw voor staffuncties. Het verbindende element onder deze nieuwe gebouwen is een drielaagse parkeerkelder, die genoemde afdelingen van parkeerplaatsen voorziet.
De bouw is verdeeld in twee fases. Het eerste deel werd in 2011 opgeleverd, het tweede deel wordt begin 2014 opgeleverd.

De parkeergarage, ontworpen en gebouwd in samenwerking met ARTE-STABO, bevat zo’n 1550 parkeerplaatsen verdeeld over 3 niveaus en is georganiseerd rond een atrium met daaromheen de verticale verkeerscirculatie. Daglicht komt van bovenaf dit atrium binnen; een onmiskenbare kwaliteit voor deze ondergrondse parkeergarage. Ook een drietal patio’s dragen bij aan de daglichttoetreding. Daarnaast zal in de tweede fase het atrium en de patio’s op het onderste niveau deels van beplanting worden voorzien, wat zal bijdragen aan een eigen unieke sfeer. Bij de centrale inkom worden door middel van trappen, roltrappen en liften de verschillende programma’s die boven de parkeerplaats zijn gelegen ontsloten. Het bovenste niveau van de parkeergarage wordt gekenmerkt door een relatief hoog plafond. De parkeergarage is hierdoor ook toegankelijk voor ambulances.

Veel aandacht is besteed aan de ruimtelijke oriëntatie en overzichtelijkheid in de parkeergarage. Het atrium vormt hierbij een referentiepunt. De auto’s op de hoofdrijbaan worden begeleid door een doorgaande lichtlijn boven de weg. De parkeervakken zijn voorzien van parkeervaksignalisatie en verlichting rondom, waardoor de rijbanen prettig verlicht zijn en het vinden van een plekje vergemakkelijkt wordt.
Naast verlichting en parkeervaksignalisatie draagt ook het kleurgebruik bij aan een optimale oriëntatie. De omhullende wanden worden elk in een verschillende kleur geschilderd, afhankelijk van hun plaats in het project. De voetgangerspaden onderscheiden zich door een gekleurde plafond met verlichting die zigzaggend is gerangschikt ter herkenning en om de rechtheid van de parkeervlakken te doorbreken. Daarnaast zorgt de belijning in een warm oranje kleur voor een duidelijke positionering van parkeervakken en rij- en loopzones, wat de overzichtelijkheid en daarmee de veiligheid ten goede komt.

Opdrachtgever

Universitaire Ziekenhuizen Leuven

Adviseurs

i.s.m. ARTE-STABO

Locatie

Herestraat 49
3000   Leuven
België

Functie

Parkeergarages

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten