Bij reactiverend verplegen is het uitgangspunt dat de gezondheid van patiënten extra gestimuleerd wordt door veel aandacht te geven aan bewegen, ontspanning en voeding. Dit bevordert het herstel en zo kan de achteruitgang in functie en spierkracht zoveel mogelijk beperkt worden en soms zelfs voorkomen.
Concreet betekent dit dat patiënten activiteiten doen, die ze thuis ook al deden. Denk aan eten in de huiskamer, zelf aankleden, iets te eten of drinken halen of een eindje lopen. Als de situatie het toelaat, ligt de patiënt alleen in bed als hij gaat slapen of rusten. Verpleegkundigen nemen alleen taken over van patiënten als ze die zelf echt niet kunnen uitvoeren.
In Rijnstate Arnhem wordt de kennis uit het onderzoek Reactiverend Ziekenhuis toegepast. De afdelingen oncologie en geriatrie zijn vormgegeven als een activerende omgeving voor de patiënt waar het bed niet meer centraal staat.
Uit onderzoek blijkt dat bedrust al op korte termijn leidt tot een forse afname van de gezondheid: afname van spierkracht en meer complicaties tijdens een ziekenhuisopname. Een ziekenhuis helemaal zonder bedden, dat zal niet lukken. Maar het bed niet centraal, dat kan wel. Een andere benadering van ziekenhuisverblijf is nodig.