NL | EN | FR

Óscar Romerocollege, Buitengewoon Basisonderwijs Sas

De site van campus Sas, bestaande uit een basisschool en kleuterschool, wordt verrijkt met een kleinschalige school voor kleuters in het buitengewoon onderwijs. De ligging van het gebouw, aan de rand van de campus in het groen, wordt ingezet om een prikkelarme omgeving te creëren voor deze bijzondere groep leerlingen.

Geborgenheid en individualiteit
Het gebouw bestaat uit zes golvende wanden die ten opzichte van elkaar verspringen. Deze verspringing zorgt voor een gebouw met een menselijke schaal en een zachte gevel. Vanuit het oogpunt prikkelgevoeligheid is de geborgenheid van de lokalen en van de buitenruimte bij elk lokaal uitgangspunt. De golvende wanden benadrukken de individualiteit van de vijf klaslokalen. Elk klaslokaal heeft een duidelijke toegang naar de centrale ruimte en een eigen speelplaats direct grenzend aan het klaslokaal. Aan de andere zijde van de centrale ruimte bevinden zich een aantal therapieruimten voor zorgprofessionals en een personeelsruimte met keuken. Het centrale plein aan de voorzijde is ingericht als een mooie speelruimte in een groene omgeving met diverse speelplekken en toestellen. De houten luifel voor de hoofdentree vormt een overdekte speelplaats. Passend bij de andere scholen op de campus, is voor de buitenzijde gekozen voor baksteen in een lichte kleur. Een houtskeletbouw vormt de draagconstructie van de wanden, de houten liggers van de dakconstructie zullen in het zicht blijven en het interieur een warme uitstraling geven.

Flexibiliteit
Het schoolgebouw is flexibel naar het gebruik in de toekomst. Het is eenvoudig uit te breiden met één of meer lokalen. Daarnaast kan het gebouw door gebruik te maken van twee ingangen eenvoudig gesplitst worden door het plaatsen van een binnenpui ter plaatse van één van de gebogen wanden.

OPDRACHTGEVER

Óscar Romerocollege

ADVISEURS

Construcie: SWINN stabiliteit
Installaties: Ingenium technieken

LOCATIE

9200  Dendermonde
België

FUNCTIE

Basisonderwijs, Speciaal onderwijs

STATUS

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten