Michalovce Hospital – Next Generation Hospital

De Slowaakse zorgverlener Svet zdravia exploiteert twaalf ziekenhuizen in Slowakije. Oorspronkelijk richtte zij zich op spoedeisende medische diensten, maar inmiddels is zij actief binnen de gehele gezondheidszorg. In de stad Michalovce in Oost Slowakije wil Svet Zdravia een nieuw ziekenhuis realiseren: het ‘Next Generation Hospital’. Een nieuw ziekenhuis dat totaal verschilt van de bestaande zorginstellingen in Slowakije. Het nieuwe ziekenhuis krijgt niet alleen state-of-the-art zorgvoorzieningen, maar het is ook ontworpen op basis van de nieuwste inzichten binnen de gezondheidszorg, zoals het realiseren van een ‘helende omgeving’.

Het wegnemen van de vooroordelen over de gezondheidszorg
Omdat er de afgelopen decennia geen nieuwe ziekenhuizen gebouwd zijn in Slowakije, moest Svet Zdavia de missende kennis in het buitenland zoeken. Twaalf West-Europese architectenbureaus die ervaring hadden met dit specifieke type gebouw werden uitgenodigd om mee te doen aan de prijsvraag voor dit Next Generation Hospital in Michalovce. De prijsvraag werd gewonnen door Dutch Health Architecture; een joint venture tussen Gortemaker Algra Feenstra en EGM architecten.

Compact met slimme logistieke structuren
Het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis is compact met slimme logistieke structuren voor een soepele bedrijfsvoering. Uitgebreide functionaliteiten zorgen voor efficiënte workflows, en door het modulaire ontwerp kan het ziekenhuis eenvoudig worden aangepast aan toekomstige wensen en nieuwe ontwikkelingen. Met veel licht en ruimte biedt het interieur een aangename omgeving waar patiënten zich prettig voelen.

meer projecten