NL | EN | FR

Eerste steenlegging nieuwbouw Óscar Romerocollege Dendermonde

28 november 2014

Het ontwerp van deze Belgische school is een eigentijds onderwijsgebouw met religieuze roots. Patrick Van Lembergen, voorzitter van het Óscar Romerocollege in het Belgische Dendermonde en Daniël Geerts van DBFM Scholen van morgen, plaatsten de eerste steen van de nieuwbouw op donderdag 27 november 2014. De nieuwbouw betreft een uitbreiding van het bestaande gebouw. Gortemaker Algra Feenstra is verantwoordelijk voor het architectonisch en bouwkundig ontwerp, de bouwkundige uitwerking en detaillering van de vaste inrichting.

De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege vindt plaats op de bestaande locatie van de scholengemeenschap in Dendermonde en omvat twee nieuwe onderwijsgebouwen: een lesgebouw en een sportgebouw. De bestaande speelpleinen worden uitgebreid met twee nieuwe pleinen. Een nieuwe, overdekte promenade verbindt de locatie met de binnenstad van Dendermonde. Deze overdekte route verbindt de bestaande en nieuwe gebouwen met elkaar en voert de leerlingen langs de verschillende pleinen. De nieuwbouw omvat in totaal 4.100 m².

Modern en fris ontwerp stimuleert de scholier
Het Óscar Romerocollege krijgt een eigentijdse uitstraling door het gebruik van veel glas. Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra zijn de gebruikers van het gebouw. Het gebouw moet leerlingen en leraren stimuleren in hun educatie. Daarom bevat het ontwerp frisse en speelse kleuren. Het ontwerp zorgt voor veel daglicht waardoor bezoekers in het gebouw contact houden met de omgeving. Het daglicht komt tot in het hart van het schoolgebouw zodat de lokalen van twee zijden volop daglicht krijgen. “Een goed verlichte werk- en studieplek is plezierig werken en het verhoogt de productiviteit,” zegt Rien Trouborst, senior-architect bij Gortemaker Algra Feenstra.

In het hart van het nieuwe schoolgebouw is de looproute verbonden met een ruimte waarin een doorgaande trap alle lagen verbindt. Deze trap voert bezoekers omhoog langs alle verdiepingen met onderweg steeds een ander uitzicht op de omgeving van het gebouw. De flexibele opzet van het onderwijsgebouw maakt het toekomstbestendig. Zo is het mogelijk om lokalen gemakkelijk om te bouwen voor meer studieplekken.

Ruimte voor religie
De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege beschikt over duidelijke zichtlijnen op de Onze Lieve Vrouwekerk. “We wilden de katholieke roots van het Óscar Romerocollege in het ontwerp op een subtiele wijze verwerken. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat er vanuit het schoolgebouw steeds zicht is op de Onze Lieve Vrouwekerk,” aldus Maurits Algra, directeur-architect bij Gortemaker Algra Feenstra.

De verbinding tussen de pleinen en de promenade van het onderwijsgebouw met de binnenstad van Dendermonde zorgt ervoor dat de nieuwbouw naadloos aansluit bij het historisch centrum van de Belgische stad.
Het nieuwe gebouw van het Óscar Romerocollege wordt mogelijk gemaakt door de publiek-private samenwerking van Scholen van Morgen. Dit bouwprogramma omvat de nieuwbouw van 165 scholen in België, waarvan Gortemaker Algra Feenstra er negen ontwerpt. De verwachting is dat de nieuwbouw van alle 165 scholen in 2017 gereed is. Scholen van Morgen heeft al meer dan 40 bouwwerven opgestart.

De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege wordt uitgevoerd door aannemer THV Jan De Nul – Van Laere, die ook het onderhoud doet van het bestaande schoolgebouw. Het nieuwe schoolgebouw wordt naar verwachting in april 2016 opgeleverd.


Deel dit project
Eerste steen legging (58)Eerste steen legging (47)school Dendermonde entree low resschool Dendermonde achterkant low resschool Dendermonde birds eye low resschool Dendermonde atrium 02school Dendermonde plein low res