NL | EN | FR

Gortemaker Algra Feenstra wint nieuwbouw ziekenhuis AZ Jan Portaels

02 juli 2013

Gortemaker Algra Feenstra heeft samen met een Belgisch-Nederlands ontwerpteam, bestaande uit NU architectuuratelierAR-TEWEST8STABODAIDALOS, de opdracht verworven voor het ontwerpen van het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Het nieuwe AZ Jan Portaels omvat 45.000 vierkante meter en herbergt meer dan 400 erkende bedden. Uit de dertig ontwerpteams die meedongen naar de opdracht werd dit team geselecteerd.

Het nieuwe ziekenhuis wordt achter de stationzone van Vilvoorde gebouwd, waardoor er een goede verbinding is met zowel wegvervoer als openbaar vervoer. Daarmee wordt het ziekenhuis AZ Jan Portaels de motor van een van de belangrijkste en strategisch waardevolle gebieden in Vilvoorde.

Cor Wagenaar, hoofddocent aan de Technische Universiteit Delft en onder meer gespecialiseerd in de architectuur van de gezondheidszorg, stond het ziekenhuis bij en is verheugd met het gekozen ontwerpteam: “Dit ontwerpteam heeft de duidelijke toekomstvisie van het ziekenhuis perfect vertaald in architectuur.”

Eerste ziekenhuis met Team Vlaamse Bouwmeester
Voor het vinden van een geschikte ontwerper werd een Open Oproep uitgeschreven, een selectieprocedure onder begeleiding van het Team Vlaams Bouwmeester. “De keuze voor het Belgisch-Nederlands ontwerpteam is gemaakt door de jury vanwege de geïntegreerde visie en een samenhangend concept op de verschillende ruimtelijke niveaus: de stad, de locatie, het gebouw en zijn interieur. Waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen de principes ‘healing environment’ en stedelijke integratie,” aldus Dr. Guy Buyens, algemeen directeur van het AZ Jan Portaels. Het gekozen ontwerpteam is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp, de architectuur, het interieur, het functionele ontwerp, de stabiliteit en de techniek van het Vlaamse ziekenhuis.

Lees hier meer over dit ontwerp: AZ Jan Portaels ziekenhuis


Deel dit project
ontwerpteam-azjp-kleinbank gevel 02pleingevel low resVilvoorde binnentuin voor home slider   OLYMPUS DIGITAL CAMERA