Zes teams van wetenschappers, zorgverleners, architecten, ontwerpers en producenten van onder andere zorgmeubilair werken samen aan de vraag hoe zij het leven voor dementerenden in zorginstellingen zo aangenaam mogelijk kunnen maken; “The Art and Science of Dementia Care”. Het Stimuleringsfonds en Cordaan stelden hen voor de uitdaging om verbeteringen aan te brengen in drie specifieke zorggebouwen van Cordaan.
Onderdelen van het traject
Het project kent drie fasen: het Laboratorium (oktober 2014 – januari 2015), het Atelier (januari 2015 – juni 2015) en het Podium. De Laboratoriumfase bestond uit een grondige verkenning van de beschikbare wetenschappelijke kennis, bestaande projecten en producten. Er waren lezingen over dementie, workshops over tactiliteit en licht, en brainstormsessies. De teamleden leerden ook de zorg beter kennen, bijvoorbeeld door een dag mee te lopen met de verzorgers op een van de drie locaties.
Het Atelier: testen op locatie
Inmiddels is fase twee in volle gang. Er worden mock-ups gebouwd en getest. De projecten zijn heel divers: van object- tot wijkniveau, van korte- tot langetermijningrepen, van ingrepen die aanzetten tot meer bewegen tot ontwerpen die juist aansluiten op de laatste levensfase. Zo zijn er plannen om dementerenden tussen anderen te laten wonen in een ondersteunende community. En worden veilige verbindingen gezocht tussen binnen en buiten, voor het ervaren van een buitengevoel.
Nadruk op wonen
Een van de teams stelt zichzelf tot doel om een mentaliteitsverandering tot stand te brengen. Het zou in een verzorgingshuis primair om wonen moeten gaan, dat wordt omringd met zorg. Dit team houdt een pleidooi voor huiselijkheid. Door middel van sensorische wayfinding wordt ingezet op het stimuleren van beweging. Bewoners krijgen hierdoor meer vrijheid en herkennen hun omgeving beter, waardoor hun levensgeluk toeneemt.
Wilt u meer weten over de waarde van zintuiglijk ontwerpen?
Tijdens de bijzondere lezingenavond ‘Architectuur voor de zintuigen‘ op dinsdag 31 maart a.s. vertellen Femke Feenstra en Jeanne Dekkers onder meer over hoe zintuiglijk ontwerpen kan bijdragen aan het geestelijk welzijn van patiënten. De avond is georganiseerd in samenwerking met BNA-Kring Rijnmond. Meer informatie over de avond en over aanmelding vindt u hier.