Vanaf 16 september is het nieuwe St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht in gebruik. Vlak voor de opening had Gortemaker Algra Feenstra de gelegenheid om met de medewerkers een bezoek te brengen aan het ziekenhuis. Het weer werkte goed mee, het was een schitterende zomerdag. Op een vrijdagmiddag om twee uur verzamelde een groep van circa 40 collega’s bij de personeelsentree, sommigen met partner en kinderen (de nieuwe generatie ziekenhuis architecten). Niet geheel onverwacht bij een groep architecten waren sommigen behoorlijk te laat.
Roelof en Pieter Jan, directie-architect en architect van het St. Antonius Ziekenhuis gaven de rondleiding. In ruim twee uur hebben we hele gebouw bekeken.
Het ziekenhuis was nog niet in gebruik, maar werd al wel ingericht. Alle medische apparatuur was al ter plekke, en complete afdelingen waren afgesloten om de dure medische apparatuur te beschermen. Gelukkig hadden we een pasje om alle afgesloten afdelingen op te kunnen.
Een groep van 40 architecten en medewerkers van een architectenbureau rondleiden vergt veel geduld en uithoudingsvermogen. Vooral met slechts één pasje. Niet iedereen heeft alles gezien, daar is het gebouw te groot voor.
Na ontvangst bij de personeelsentree zijn we naar de hoofdentree gelopen, daar hebben we een korte uitleg over het ziekenhuis gegeven.
Het nieuwe St. Antonius Ziekenhuis beslaat drie gebouwen; een ziekenhuis, een psychiatrisch centrum en een parkeergarage, dit alles verbonden met elkaar door middel van een grote corridor. Het ziekenhuis zelf heeft 144 bedden, 70 dagbehandelingsplaatsen, 10 operatiekamers, een spoedeisende hulp, een huisartsenpost, 21 specialismen op de poliklinieken. Ook is er een psychiatrisch centrum met 80 plaatsen, 40 voor de volwassenen psychiatrie van het St. Antonius en 40 voor de ouderen psychiatrie van Altrecht. Tussen het psychiatrisch centrum ligt een parkeergarage voor bezoekers en patiënten met 516 plaatsen.
In totaal is het complex ruim 85.000m2 groot, met mogelijkheden om uit te breiden.
Blikvanger is natuurlijk de wenteltrap, die in één keer ingehesen is. (Zie het filmpje op YouTube)
Daarna zijn we met de roltrap naar de eerste verdieping gegaan, de publiekslaag van het ziekenhuis. Hier vindt men de de poliklinieken, maar ook de winkels en het restaurant voor bezoekers. Dit restaurant is vormgegeven als een groot terras in de entreehal. De entreehal en de hoofdas op de eerste verdieping hebben een glazen dak waardoor er heel veel licht in het gebouw valt. Vanaf de eerste verdieping heeft men een schitterend zicht op de entreehal en ook op de skyline van de stad Utrecht. Overal waar je keek, zag je de collega’s van Gortemaker Algra Feenstra.
Na een klein bezoekje aan het psychiatrisch centrum, gelukkig niemand achter gelaten in de separeerafdeling, verder naar de staflaag van het ziekenhuis. Hier hebben we de Antonius Academie, het kenniscentrum, waar de specialisten werken en het personeelsrestaurant bezocht, Uiteindelijk zijn we met de panoramalift naar de verpleegafdelingen gegaan. Hier op de 4e verdieping ligt de grote daktuin, deze is vrij toegankelijk voor patiënten en bezoekers. Aan alles is gedacht in dit ziekenhuis. Vanaf het dakterras heeft men rechtstreeks zicht op de Dom.
Al met al een mooie excursie op een mooie zomerdag.