Onder invloed van marktwerking verandert het speelveld voor zorginstellingen voortdurend. Zorgaanbieders moeten sneller inhaken op nieuwe ontwikkelingen en trends, financiële uitdagingen en veranderende wensen en behoeften van patiënten. Een van de manieren om dat te doen is door middel van een zorghotel. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied en wat zijn de aandachtspunten?
Om ideeën uit te wisselen over dit onderwerp, organiseerde Gortemaker Algra Feenstra 13 november 2014 het Symposium “Zorg in een Hotel”. Hotel Udens Duyn is een viersterrenhotel waar mensen die zorg nodig hebben in alle rust en ruimte werken aan hun herstel. Wat het concept bijzonder maakt, is dat het hotel niet alleen toegankelijk is voor gasten met een zorgvraag, maar ook voor gasten die geen zorg nodig hebben.
Het symposium ging van start met Birgitte Louise Hansen. Birgitte schreef het boek ‘Beyond Clinical Buildings’, een publicatie over het (interieur)ontwerp en de vormgeving van zorggebouwen in het algemeen en een zorghotel in het bijzonder. Birgitte geeft aan dat er vele varianten zorghotels mogelijk zijn. Voor brede doelgroepen, bijvoorbeeld binnen de muren of op het terrein van ziekenhuizen of instellingen, zoals Udens Duyn. Maar ook voor meer specifiek zorgvragen, zoals kraamhotels en hospices. En tenslotte voor psychische of psychiatrische problematieken. Architectuur kan hier prima op inspelen!
Vervolgens lichtte Marion van Zoom de businesscase Hotel Udens Duyn toe. Marion is VE Manager Facilitair Bedrijf bij Ziekenhuis Bernhoven en was als projectmanager nieuwbouw Ziekenhuis Bernhoven, één van de initiatiefnemers van de ontwikkeling van Hotel Udens Duyn. Marion is eerlijk over het feit dat, door veranderingen in de zorgwereld en eigen bedrijfsvoering, Bernhoven moeite had om de bezettingsgraad van het hotel te realiseren. Zo werden ze onder andere verrast door de verkorte ligduur van patiënten in het ziekenhuis. Deels ook een compliment aan het niveau van hun eigen zorgverlening, maar daarmee ontstond er wel een flinke uitdaging om het hotel rendabel te krijgen en ook te focussen op particuliere hotelgasten.
Bert Krikke van 4THECITY sloot de ochtend af met zijn visie op zorg, vanuit het ontwikkelaarperspectief. Over het raakvlak van zorg en ontwikkeling heeft Bert een heldere visie. Hij heeft dan ook al zo’n 25 jaar ervaring in de ontwikkeling van gebouwen en gebieden, vastgoedontwikkeling en zorgprojecten. Vanuit Triodos heeft hij zich onder meer bezig gehouden met de vastgoedontwikkeling en financiering van zorgprojecten.
Na het ochtendprogramma was er een rondleiding door Hotel Udens Duyn. Tijdens deze rondleiding gaf Gortemaker Algra Feenstra een toelichting over hoe de wensen en behoeften van gebruikers en opdrachtgever zijn vertaald in de architectuur.
Meer informatie over het symposium vindt u terug via: www.gaf.eu/hud