Het is alweer vijf jaar geleden dat wij met ons kantoor naar Rotterdam verhuisden. Ik zit terwijl ik dit schrijf nog steeds tegen een paar verhuisdozen aan te kijken, want tijd om alles uit te pakken heb ik nog steeds niet. En misschien moet ik het verleden ook maar gewoon in een doos laten zitten en de blik gericht houden op de toekomst. Wat is Rotterdam voor ons in die vijf jaar gaan betekenen en wat betekenen wij voor Rotterdam? Rotterdamse steekwoorden zijn architectuur, daadkracht, durf en vernieuwing.
Als je dit optelt bij onze locatie in het Las Palmasgebouw op de Kop van Zuid (temidden van Hotel New York, de Cruise Terminal, de in aanbouw zijnde Rotterdam, het Nieuwe Luxor, het Fotomuseum, de New Orleans en Montevideo) dan heb je een perfect platform met een mix van cultuur, ondernemerschap en innovatie van waaraf wij onze opdrachtgevers goed kunnen bedienen. We ondersteunen sport en cultuur door sponsoring van het CHIO Rotterdam en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Maar wij willen natuurlijk ook graag onze kennis inzetten voor de ontwikkeling van de stad. En dat doen we inmiddels op allerlei terreinen. Voor OVG ontwierpen we De Nieuwe Maas, het hoofdkantoor van Van Oord naast de Van Brienenoordbrug waarmee we vorm konden geven aan internationaal ondernemerschap in een branche waar Nederland al heel lang marktleider is.
Maar ook het kantoor en laboratorium van Inashco in Pernis, een piepjonge onderneming, voortgekomen uit de samenwerking van onderzoekers van de TU Delft en investeerders van het Rotterdamse Fondel. Inashco recyclet metaal uit verbrandingsas van huisvuil en levert daarmee een flinke bijdrage aan het duurzamer maken van onze samenleving. Niet voor niets kwam eurocommissaris drs. Neelie Kroes op 7 juni het nieuwe pand openen en wees ze er in haar openingsrede op dat Nederland moet mikken op deze jonge, innovatieve bedrijven die oplossingen bieden voor de uitputting van onze planeet. Waar ligt onze innovatie, vernieuwing en verduurzaming als architectenbureau?
Onze kracht ligt in het integraal ontwerpen van humane zorggebouwen. Dat is in Nederland al ver ontwikkeld en daarom een prima exportproduct. Samen met EGM Architecten uit Dordrecht hebben we daarom DHA – Dutch Health Architects – opgericht, een nieuwe onderneming die zich vooral richt op internationale projecten. Rotterdam is hiervoor een goed vertrekpunt. En ik hoop natuurlijk dat ook omgekeerd wij met DHA kunnen bijdragen aan het hierboven geschetste imago van Rotterdam als stad van architectuur, daadkracht en vernieuwing.
Roelof Gortemaker