Functionaliteit, het gebouwgebruik en de gebruiker centraal
Bij OBS De Driehoek zijn functionaliteit, het gebouwgebruik en de gebruiker centraal gesteld. De nieuwe basisschool in Dordrecht is ontworpen volgens een bijzonder concept. De kinderen komen niet via één hoofdingang binnen om dan via de gangen naar hun klassen te gaan, maar komen in plaats daarvan vanaf het schoolplein via een halletje met garderobe en toiletten, direct in hun eigen klaslokaal. De school heeft voor deze opzet gekozen om daarmee de binnenruimtes grenzend aan de lokalen vrij te houden van verkeer. Zo kunnen de aan de klassen grenzende ruimtes volledig worden ingericht als lesruimtes met leerpleinen, spel- en leermateriaal, halfhoge kasten, werkplekken en computerplekken. De kinderen die daar dan werken worden niet afgeleid door langslopende kinderen uit de andere klassen. Ook hangen er geen jassen en tassen in dezelfde ruimte als waar de kinderen moeten werken.
Onderwijs van de toekomst
Het gebouw speelt op deze wijze in op functionaliteit en het onderwijs van de toekomst: veel individuele leerplekken en plekken voor kleine groepjes. Door de halfhoge zoldertjes en de groene, lichte ruimte in het centrum ontstaan her en der tussen de leerplekken ook echte spannend vormgegeven hoekjes. Tussen de lokalen en de leerpleinen zijn er vitrines gemaakt, waar het werk van leerlingen tentoongesteld kan worden.
Natuurlijke speelelementen
Het plein bestaat uit een verhard gedeelte waar gevoetbald kan worden etc. en een groene speelplek waar kinderen door middel van natuurlijke speelelementen zoals neergelegde boomstronken, een hut van wilgentakken en stroompjes, uitgedaagd worden om in de natuur te spelen. Daarnaast wordt het regenwater opgevangen in een regenton. Het water wordt vervolgens door de leerlingen gebruikt om de moestuintjes op het groene schoolplein water te geven. Kinderen leren hierdoor van jongs af aan om de natuur te respecteren.
Honest use of materials
At De Driehoek, honest use is made of materials. The chosen materials remain visible; wooden beams and columns, wooden roof cladding, wooden frames and showcases, and the concrete floor.
The facade of De Driehoek consists of masonry piers with floor-height windows in between, allowing ample daylight to enter. The entrances between the classrooms are emphasized by masonry piers in cheerful colors. These colors continue into the entrance between the classrooms, the classrooms themselves, and the central learning area within the school. This way, the individual classroom is easily recognizable from the outside as well as from the learning area.