Architectuur van patiëntenzorg is koren op de molen van Gortemaker Algra Feenstra. Hoogwaardig, op maat en mooi. De diverse ontwerpen voor het Universitair Ziekenhuis Leuven passen in het Masterplan voor de locatie Gasthuisberg als buurten in een stad. Operationeel directeur Dr. Wim Tambeur: “Ik apprecieer de inventiviteit van het team.”
Locatie Gasthuisberg van het Universitair Ziekenhuis Leuven verrees in de jaren zeventig. Om vervolgens sterk uit te breiden. Het Masterplan van stedenbouwkundig bureau AWG bracht daar in 2002 een langetermijnvisie in, met een nieuwe ordening in situ voor de uiteenlopende ziekenhuisonderdelen. Het Masterplan beschouwt het Gasthuisbergcomplex als een stad, met een wal, straten en pleinen. Nieuwe paviljoens – de stadsbuurten – krijgen elk een eigen functie en zijn geschakeld via een moderne infrastructuur. Samen met de Katholieke Universiteit Leuven heeft UZ Leuven de ambitie campus Gasthuisberg uit te bouwen tot een Health Sciences Campus. Het neusje van de zalm voor België en Europa.
Luisteren
Om de contrasten in ‘look&feel’ tussen de nieuwbouwprojecten te waarborgen trok de ziekenhuisdirectie met opzet diverse architecten aan. Operationeel directeur dr. Wim Tambeur: “Bij de visiepresentatie in 2003 scoorden de degelijke ontwerpers het hoogst; dat zijn degenen die een goede uitmiddeling weten te vinden tussen functionele, conceptuele en duurzame aspecten; esthetiek is slechts één onderdeel. Gortemaker Algra Feenstra viel, los van hun referenties uiteraard, op doordat zij voortdurend denken vanuit de normen en eisen van de individuele gebruikers. En wel zonder de input vanuit de ruimtelijke planning uit het oog te verliezen. Om die brug te kunnen slaan moet je ontwerptechnisch goed kunnen luisteren.”
Groen licht
Sindsdien kregen Maurits Algra en zijn team (i.s.m. Ar-te/Stabo voor techniek en afstemming) groen licht voor vier projecten op campus Gasthuisberg. Een drielaagse parkeergarage is in aanbouw. Het hightech kopstation voor de elektriciteitsvoorziening en datacentrum is al in gebruik: onbemand, maar met een geruststellende streep licht in de gevel. Het te verrijzen vrouw- en kindziekenhuis komt in verbinding te staan met het gebouw kritieke diensten, dat nu in opbouw is. De uitstraling van het exterieur en interieur van beide projecten maakt het verschil: het één oogt gemoedelijk, het andere zakelijker.
Innovaties
Elke niveau van de gebouwen heeft een overeenkomstige functie (verpleegafdeling, logistiek, patiëntencentrum, behandelafdeling en techniek/facilitair). Dr. Tambeur: “Gortemaker Algra Feenstra pakt graag uit met het sandwichmodel, door een burelenlaag in te kleven tussen de ambulante centra. Op campus Gasthuisberg dient nieuwbouw echter in logische verbinding te staan met de bestaande ziekenhuisstructuur. De uitdaging zit erin innovaties in te plannen in het Masterplan.” Een mooi voorbeeld is het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra van de intensive care unit voor neonatologie. Artsen en verpleegkundigen werken vanuit het centrum, terwijl bezoekers de verpleegkamers voor de baby’tjes buitenom betreden. Deze constructie is mogelijk dankzij erkers, die zichtbaar zijn in de gevel.
En cours du route
Dr. Tambeur: “Van conceptueel denken tot uitvoering is een lange weg. En cours du route wil de zorgstrategische planning nog wel eens wijzigen, bijvoorbeeld qua timing of wetgeving. Gortemaker Algra Feenstra is in staat daar vlot en flexibel op in te spelen. Inventiviteit schuilt in het ombuigen van problemen naar oplossingen die vaak beter zijn dan het oorspronkelijke voorstel.”