Parkeergebouwen als visitekaartje

Als men aan parkeergarages denkt, denkt men niet direct aan inspirerende architectuur maar eerder aan puur functionele industriële gebouwen. Voor Gortemaker Algra Feenstra geeft deze functie juist inspiratie voor nieuwe ideeën. De parkeergarage is toch vaak het eerste contact met een ziekenhuis of een ander gebouw. Daarom is het belangrijk een parkeergarage te ontwerpen als een visitekaartje. Door middel van het toepassen van warme materialen, veel daglicht en zich vormend en openend naar zijn context, kan een parkeergarage een positieve eerste ervaring zijn.

Een voorbeeld hiervan is de zojuist opgeleverde parkeergarage voor het Saint Luc hospitaal in Brussel die Gortemaker Algra Feenstra samen met Modulo Architects gerealiseerd heeft.

In een rommelige omgeving tussen ziekenhuisgebouwen, woningbouw en parkeerplaatsen hebben wij een parkeergarage ontworpen die zowel helder en aantrekkelijk is en tegelijkertijd de locatie structureert met een geraffineerde landschappelijke inpassing. Vanaf de straat overbrugt het gebouw een natuurlijk hoogteverschil in het terrein met twee bovengrondse bouwlagen. Het begroeide dak vormt een tuin die aansluit op het niveau van de omliggende woningen. Tevens zijn drie ondergrondse bouwlagen gerealiseerd. De totale capaciteit van de garage bedraagt 985 parkeerplaatsen.

Het vormde een uitdaging om ook de ondergrondse lagen aangenaam en overzichtelijk te maken. Hiertoe is een golvende ‘canyon’ rondom de garage gemaakt die daglicht tot op het derde kelderniveau brengt. De natuurlijke lichtinval en het zicht op de begroeide canyon-wand draagt bij aan de oriëntatie en zorgt voor een positieve beleving door de gebruiker. De gevels zijn gemaakt van meanderende hardhouten lamellen (FSC), die op natuurlijke wijze aansluiten bij het karakter van de canyon. Het resultaat is een aansprekend gebouw, fraai ingepast in het landschap met meerwaarde voor de gebruikers.

Bij de parkeergarage bij het AVL / MCS in Amsterdam had Gortemaker Algra Feenstra een heel andere opgave. Het skelet bestaat uit een efficiënt prefab bouwsysteem van staal en beton. Als contrast met het industriële karakter van het stallen van auto’s heeft Gortemaker Algra Feenstra een gevel ontworpen van het natuurlijke materiaal bamboe. Bamboe is duurzaam, groeit snel en is sterk en daarom zeer geschikt voor toepassingen in de bouw. Het gebouw heeft een groene plint van bamboestruiken die het gebouw een menselijke schaal geeft. Boven de plint zweeft een volume bekleed met gekapte bamboepalen, geplaatst in een afwisselend ritme, waardoor dynamiek in de gevels ontstaat. De bamboe garage heeft een vriendelijk karakter en daarmee een positieve uitstraling op de omgeving. Twee jaar geleden werd de eerste fase al in gebruik genomen maar dit jaar zal de garage uitgebreid worden tot de dubbele capaciteit.

5461-023 dJGA1 118-007-avl-mcs-parkeergarage_tsaariste-076 img_7760-lichter_v2