NKOC

Dit ziekenhuis, dat in gebruik genomen wordt door het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC), brengt zorg en wetenschappelijk onderzoek samen. Patiënten en behandelaars willen concentratie van alle specialisten op één plek, in een toonaangevend centrum dat de beste zorg biedt aan kinderen en Nederlandse en buitenlandse onderzoekers aantrekt.

Veilig, vertrouwen en herkenbaar
Het gebouw voor het NKOC is in onze ogen een gebouw dat spreekt. Het is een gebouw dat leest als één gebouw. Een karaktervolle verschijning waar iedereen die er komt zich prettig voelt. Het is een gebouw waar zowel een kind van twee jaar als van 16 jaar die aan komt lopen met zijn ouders iets aantrekkelijks in kan zien. Het gebouw straalt vertrouwen uit. Het vertrouwen dat je in de beste handen bent van de zorg op gebied van kinderoncologie. Het vertrouwen dat niet alleen voortkomt uit de uitstekende zorg die geboden wordt, maar ook door het gebouw dat een veilig, ‘in control’ gevoel geeft. De heldere indeling van het ziekenhuis geeft het gevoel van rust en zorgt ervoor dat iedereen die het ziekenhuis binnenkomt begrijpt hoe het hier werkt.

Ruimte voor lucht en licht
Juist in de moeilijke tijd die een ieder die hier komt ervaart, geeft het gebouw ruimte aan lucht. Lucht is moeilijk architectonisch vorm te geven, maar ruimte laten voor de lucht die door het gebouw stroomt is wel concreet te maken. Ruimte voor lucht en licht tussen het programmatische deel van het ziekenhuis. Ruimte tussen de bladeren van de boom, licht en lucht tussen de geclusterde kamers, die als blaadjes aan een tak van de boom zijn vormgegeven.

Groen
Ons inziens is elk individu gebaat bij groen. Groen geeft rust, groen geeft een gevoel van vroeger, een oervertrouwen, van luieren in het weiland, van het horen van het ruisen van de wind, van die mooie buitenwereld die aan het eind van de behandeling weer in het verschiet ligt. De inspiratie van de natuur zorgt er ook voor dat het ontwerp zich spiegelt aan de natuur: het gebouw kent geen scherpe hoeken maar kenmerkt zich door rondingen en natuurlijke overgangen van de ene ruimte naar de andere.
Het lijkt bijna een boom: de boom staat met haar wortels (de OK’s, IC, laboratorium, apotheek, clinic research, radiotherapie, radiologie, nucleaire geneeskunde, directie en ondersteunende diensten en restauratieve personeelsvoorzieningen), stevig in de grond.
De openheid rondom de stam nodigt uit om in en onder de boom te komen, zoals de ingang van het ziekenhuis uitnodigt om naar binnen te gaan, te verblijven en via de stijgpunten (de stam) naar de takken van de verschillende units te gaan. Elke tak van een unit splitst zich dan weer helemaal uit met blaadjes. De patio’s brengen licht diep de boom in en het voelt veilig, waar je je ook bevindt.

In 2011 is Gortemaker Algra Feenstra gevraagd een ontwerp te maken voor het kinderkankerziekenhuis.

110527 presentatie NKOC 110607 def.inddNKOC 05 NKOC 04NKOC 03