NL | EN | FR

Ziekenhuis van de beweging: Small Hospital, Big Idea

Tot op heden is een ziekenhuis vaak ontworpen als afgelegen ‘plek voor de zieken’, geïsoleerd van de samenleving. Dit onderzoek stelt het tegenovergestelde voor; een nieuwe manier van denken waarbij het ziekenhuis het ‘huis van genezing’ is. De ‘Small Hospital, Big Idea Competitie’ betreft een ontwerpmatig onderzoek naar een vernieuwend zorgconcept, waarbij het toekomstige ziekenhuis volledig onderdeel is van de gemeenschap.

Het ontwerp voorziet in een moeiteloze inbedding in de plaatselijke gemeenschap, door toevoeging van sport- en vrijetijdsvoorzieningen. Op deze manier vormt het ziekenhuis een nieuw groen hart voor de omgeving, zodat het tevens nieuwe leden aantrekt uit de gemeenschap. Door zijn eenvoudige maatsystematiek kan dit ziekenhuis gemakkelijk aangepast worden aan andere functies (flexibiliteit) of andere locaties (uitstraling en architectuur).

Gortemaker Algra Feenstra heeft in samenwerking met Donis voor zorgverzekeraar Kaiser Permanente onderzoek gedaan naar een generiek ziekenhuistype in Californië. De ambitie is om een nieuwe manier van zorg te presenteren gebaseerd op een economisch en aanpasbaar systeem voor elke locatie en voor elke mogelijke programmawijziging.

Small Hospital aerial-L-park Small Hospital Small Hospital aerial-B2