Heldere oplossingen voor complexe ziekenhuis opgaves

Thema pagina / Ziekenhuizen
Herinneringen vervagen, maar soms is er slechts een geur nodig om plots de betovering van het moment te herontdekken, de toekomst te vergeten en enkele mooie herinneringen te koesteren.

Architecture

Beleving als functionaliteit

Het ziekenhuis is in feite een functioneel instrument. Je gaat erheen als je ziek bent en hoopt er weer beter uit te komen. Er wordt gemaakt wat stuk is, het gebouw ondersteunt het werk van artsen, verpleging en andere medewerkers.

Dit is een wel heel rechtlijnige benadering van het ziekenhuis kun je denken, maar vaak wordt deze ‘technische’ kant van het ziekenhuis als uitgangspunt genomen voor het ontwerp. De oplossing van een complexe puzzel om alle functionaliteiten op de juiste plek te leggen met de juiste onderlinge relaties is vaak hét resultaat van het ontwerpproces. Het schakelen van afdelingen, ruimtes en functies op de meest logische manier binnen het beschikbare volume. Dit proces kan nu zelfs bijna geautomatiseerd worden. Zo laat het Europees onderzoeksproject Streamer zien dat functionele varianten gegenereerd kunnen worden door algoritmes gebaseerd op een programma van eisen en ontwerpregels.

Is er dan nog een architect nodig bij het ontwerpen van een ziekenhuis? Ja, met een ingenieursbenadering alleen, maak je nog geen goed
ziekenhuis, zeker geen ziekenhuis van de toekomst. Daarvoor zijn andere, maar minder eenvoudig te kwantificeren ambities nodig.
Ambities zoals: een helende en reactiverende omgeving. Een gebouw dat het zorgproces actief ondersteunt. Met beleving als functionaliteit.
Helend betekent in passieve zin een omgeving met overzicht voor de patiënt, leesbaarheid van het gebouw, contact met de buitenwereld, een geruststellende

Het ontwerpen van dit effect is wat onze drijfveer is. Mensen anders laten kijken is wat ons fascineert.

Op zoek naar de vraag achter de vraag

Wij ontwerpen dan ook niet alleen de ruimtelijke context maar gaan samen met de opdrachtgever de uitdaging aan om organisaties en mindsets te veranderen. We laten mensen anders kijken naar een opgave. Gortemaker Algra Feenstra als spin in het web en bindmiddel tussen de verschillende betrokkenen. Wij zijn op zoek naar de vraag achter de vraag en dagen gebruikers uit om na te denken over een verre toekomstvisie.

Het ontwerpen van dit effect is wat onze drijfveer is. Mensen anders laten kijken is wat ons fascineert. Zintuiglijke prikkelingen zijn daarbij onze middelen.

SAS Dendermonde

Onze kernwaarden

1

Innovatie als traditie

2

Heldere oplossingen voor complexe opgaven

3

Architectuur met toekomstwaarde

4

Vanzelfsprekend innovatief

5

Onderzoekend ontwerpen

6

Rebels met visie

7

Het effect vormgeven

Mockups and scale models
8

Samenwerken

9

Voorbij de verbeelding

10

Verder dan verwacht