Streamer: onderzoek naar energiebesparing

Streamer
Veel ziekenhuizen gebruiken bovengemiddeld veel energie voor het gebruik van het gebouw en het functioneren van de organisatie. Voor de komende jaren hebben veel ziekenhuizen zichzelf een grote energiebesparing opgelegd om mee te gaan in duurzaam en toekomstbestendig omgaan met energie.

De Europese Unie stimuleert met Horizon 2020 een zeer uitgebreid onderzoeks- en innovatieproject.  Dit vier jaar durende project, genaamd Streamer, heeft met twintig consortiumpartners met zeven nationaliteiten zeer veel kennis en diverse expertises gebundeld. Het doel is om gezamenlijk een ontwerpmethodologie te creëren, waarin state-of-the-art technische hulpmiddelen, betere kennisuitwisseling en samenwerking deze verduurzaming van ziekenhuizen mogelijk maken. Deze methodologie zal binnen dit project onderzocht worden in vier ziekenhuiscases. Vervolgens zal het gebenchmarked worden op nog twintig ziekenhuizen.

Gortemaker Algra Feenstra is onder andere gespecialiseerd in ontwerpen van complexe projecten, zoals ziekenhuizen en het daarbij toepassen van “Building Information Modelling” (BIM) als gereedschap voor het ontwerpen. Omdat deze ervaring belangrijk is voor het Streamer project zijn wij betrokken als consortium partner bij Streamer. Gortemaker Algra Feenstra is taskleader van twee taken en wij zijn zeer enthousiast over het bundelen van kennis en het inbrengen van onze expertise in onderzoek en innovatie.

De onderzoeksvragen en onderwerpen sluiten aan bij onze ambities om onszelf en onze projecten te verduurzamen. We hebben sinds 2006 een team dat duurzaamheid op de agenda zet om onze projecten naast esthetiek en kwaliteit ook duurzaamheid als basisafweging mee te laten tellen in onze beslissingen. Om grip te hebben op deze beslissingen is Gortemaker Algra Feenstra ook gecertificeerd met een milieumanagement systeem, ISO14001.