NL | EN | FR

Zorgcentrum Vreedonk

Het zorgcentrum Vreedonk bestaat uit 91 zorgappartementen met centrale voorzieningen. Het concept is een U-vormig gebouw van vijf lagen hoog met in de uiteinden de appartementen en in het midden de centrale voorzieningen met in het beschutte middendeel de één laag hoge grote ontmoetingsruimte. Het centrale deel met de stijgpunten is over alle verdiepingen verbonden door een hoge vide met een glazen wand.

Een beukmaat van 6.6 m blijkt goede mogelijkheden te bieden voor het indelen van een woning met woonkamer, open keuken en slaapkamer die in elkaar overlopen. De badkamer is zowel vanuit het halletje als vanuit de slaapkamer te bereiken. De oppervlakte van de zorgappartementen varieert van 45 tot 54 m2.

In Vreedonk heeft de bewoner veel privacy en veel ruimte. Keukens, badkamers en slaapkamers zijn zo ontworpen dat de bewoner zich zoveel mogelijk zelfstandig kan redden. Om van de huidige slaapkamer en woonkamer twee verpleegkamers te kunnen maken (omkeerbaar bouwen), kunnen er zowel bij de grote als bij de kleine appartementen twee deuren worden toegevoegd en moeten er twee tussenwanden worden geplaatst. Er hoeft nauwelijks iets gesloopt te worden. Hierdoor kan het ombouwen tot verpleegkamers voor heel geringe kosten geschieden.

De verkeersruimte tussen de zorgappartementen zal door vorm en aankleding een binnenstraatkarakter krijgen. Deze binnenstraat wordt naar het einde steeds breder en is afgesloten door een glazen serre. Zo valt er veel daglicht binnen. In het brede deel kunnen zitjes geplaatst worden.

In het ontwerp zijn twee lagen met zeer ruime koopappartementen meegenomen. Deze zijn uiteindelijk niet gerealiseerd.

OPDRACHTGEVER

Het Spectrum

LOCATIE

Zorgcentrum Vreedonk
Vreedonklaan 2
3317 HS   Dordrecht
Nederland

FUNCTIE

Speciale woonvormen

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten