Balies
De stabalies bedienen de ‘snelle klant’ die voor een herhalingsrecept of snelle aankoop komt. Aan de zitbalies worden de cliënten ontvangen die wat meer tijd en aandacht vragen. De apotheek heeft zijn uitstraling gekregen passend bij het gebouw en passend bij de bezoekers door gebruik van koper, donker hout en terrazzo vloeren. Ook de signing op de gevel is in ons ontwerp meegenomen. Eind december is de nieuwe Zaanapotheek opgeleverd.
Avond opening
Een belangrijk aandachtspunt is de avond opening geweest, waar nog wel recepten opgehaald kunnen worden maar een groot deel van de apotheek afgesloten moest zijn. De slimme plaatsing van een nachtluik en de afhaalbalie maken het mogelijk dat de apotheek veilig is afgesloten én klanten nog recepten kunnen ophalen.
Visie op eerstelijnszorg
We zien dat de eerstelijnszorg een steeds prominentere plek inneemt in ons zorgstelsel. Het is de huisarts die een belangrijke schakel vormt in het zorgproces. Maar we zien als architect ook dat een gezondheidscentrum een sterke aantrekkingskracht op de wijk heeft en het een punt is waar bewoners terecht kunnen voor informatie en advies, preventieve activiteiten, hulpverlening en behandeling op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Gortemaker Algra Feenstra heeft onlangs twee projecten in de eerstelijnszorg gerealiseerd; Zorgcentrum Gezond op Zuid in Rotterdam en de Zaanapotheek in Zaandam. Het eerste project betreft een herbestemming, het tweede project is onderdeel van het nieuwe Zaans Medisch Centrum met ziekenhuis en zorgboulevard.
Een positieve gemoedstoestand van bezoekers
Gezondheidscentra en apotheken ondersteunen en bevorderen een goede gezondheid, een actieve leefstijl en in het algemene welbevinden, waarbij de patiënt zoveel mogelijk de eigen regie over het eigen leven neemt en behoudt. Dit alles bij voorkeur in de eigen woonomgeving. Om de zorg en dienstverlening naadloos te laten aansluiten bij de vraag van patiënten en bezoekers, in een omgeving waarin diverse zorgaanbieders samenwerken, is het belangrijk om de ruimtelijke omgeving in te zetten.
Als architect kunnen wij bijdragen aan een positieve gemoedstoestand van bezoekers. Nergens binnen onze opgaven in de zorg zien wij zo’n diverse stroom bezoekers met zo’n diverse zorgvraag en behoeften. Dit vormt voor ons een grote uitdaging om iedere keer een ontwerp te maken dat past bij de locatie, de functionaliteit, de historie van het gebouw en de culturele achtergrond van de bezoekers en zorgaanbieders.