NL | EN | FR

Woonzorgcentrum Zierik7

De locatie voor de nieuwbouw van het woonzorgcentrum van de Zorgorganisatie Allévo bevindt zich aan de noordzijde van Zierikzee. Er komen 93 woningen voor langdurend verblijf en 30 studio’s voor kortdurend verblijf.

De woningen voor langdurend verblijf hebben zowel een voordeur naar buiten als een interne deur. De doelgroep bestaat voor een groot deel uit ouderen met verschillende mate van dementie. Het gebouw is daarom zo ontworpen dat er verschillende dwaalroutes het gebouw doorkruisen. Ook zijn er voor de bewoners herkenningspunten opgenomen in het ontwerp, zowel op het niveau van de woningen als in het gemeenschappelijke deel van het gebouw.

Het uitgangspunt van 93 voordeuren resulteert in een stervormige gebouwmassa waarbij het gebouw opgaat in het omliggende landschap. Een groot deel van het gebouw bestaat maar uit één verdieping, wat de gewenste kleinschalige inbedding in de omgeving ten goede komt.

Ontmoeting

De bewoners kunnen elkaar treffen in de ontmoetingsruimten, waar plaats is voor ontspanning en therapie. Alle elf ontmoetingsruimten krijgen direct daglicht. Verschillende interesses van bewonersgroepen worden ondersteund met diverse thema’s waarin de ontmoetingsruimten worden ontworpen, bijvoorbeeld de tuinkamer, de muziekkamer, de woonkeuken en de spelkamer.

Landschap

Het landschappelijk ontwerp wordt gemaakt door Bureau B+B. Hierbij is de diversiteit in tuinen en de grote variatie aan wandelroutes het uitgangspunt. Bewoners worden zo gemotiveerd om meer te bewegen en kunnen hun eigen route kiezen, afgestemd op hun mobiliteit. Ook zijn er verschillende verbijzonderingen ontworpen die kunnen helpen bij de oriëntatie, zoals een leunhek bij de atletiekbaan, oeverplanten en riet bij de Ronde Weel en terrasjes aan de uiteindes van de woonvleugels.

OPDRACHTGEVER

Zorgorganisatie Allévo

ADVISEURS

Opdrachtgever: Zorgorganisatie Allévo, Goes
Architectuur: Gortemaker Algra Feenstra, Rotterdam
Landschapsarchitect: Bureau B+B, Amsterdam
Hoofdaannemer: Sprangers, Breda
Adviseur installaties: Techniplan, Rotterdam
Adviseur constructie: SWINN, Gouda

LOCATIE

Emil Sandströmweg
Zierikzee
Nederland

FUNCTIE

Speciale woonvormen

STATUS

bouw

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten