Woning Müllerhoofd Rotterdam

Op de kop van de Müllerpier in Rotterdam zijn 28 woningen in een zelfbouwproject gerealiseerd. Het stedenbouwkundige masterplan van KCAP voorzag in richtlijnen ten aanzien van bouwhoogtes en materiaalgebruik, maar daarbinnen was er alle ruimte voor een vrije invulling van plattegronden en gevels per kavel.

“Het is net een schilderij, het enorme raam in de woonkamer. Vanaf de bank zie je het ene moment een schip van Spido voorbijvaren, terwijl even later een platform met graafmachine erop langskomt – een compleet stukje haven.” aldus Suzanne Eigenraam in het AD.

Ontwerp
Alle ruimtes zijn georganiseerd rondom een lichtschacht die het daglicht zacht verspreid over de vier niveaus. Als in een ‘gestapelde bungalow’ is er contact tussen alle ruimtes, van entree tot zolder, terwijl splitlevels aan de functies een eigen plek geven. Aan de zuidzijde bevinden zich de functies entree, werken, wonen en slapen, aan de noordzijde koken, studeren en logeren. Scheidingen tussen ruimtes zijn uitgevoerd in glas of als open lattenstructuur. Getracht is om de grenzen tussen boven en beneden, tussen plastiek en ruimte, tussen schilderij en uitzicht, te laten vervagen.

Het casco is volledig samengesteld uit kruislings verlijmd hout (KLH) en bekleed met ruwe baksteen. Zinken kaders omlijsten de diepe neggen die ontstaan door het dikke isolatiepakket. In het lichte interieur is afwisselend het blanke hout in het zicht gelaten of is stucwerk toegepast. De vloeren zijn voorzien van een duurzame gietvloer op basis van kurk.

Uitzicht wisselt op elke etage
Het is een bijzondere beleving om aan de nieuwe Maas te wonen door de altijd bezige scheepvaart en de reflecties op het steeds bewegende water. Iedere ruimte biedt daarom een andere beleving op dit schouwspel. Waar in de woonruimte aan de zuidzijde het uitzicht spectaculair groots en weids is, versmalt in de slaapruimte het beeld op het water tot een horizontale uitsnede waarin geen kade of oever te zien is. Aan de noordzijde ligt de nadruk op de verbinding met het nabije stedelijk leven.

De twee eigentijdse kadewoningen zijn als passiefhuis ontworpen: zeer goed geïsoleerd, driedubbel glas en een minimaal energieverbruik. De massief houten constructie zorgt niet alleen voor een versnelde bouwtijd, maar ook voor een aangenaam binnenklimaat en goede akoestiek. Wanden en vloeren accumuleren de warmte die via de zuidzijde binnenkomt. Veertien zonnepanelen leveren het grootste deel van de energiebehoefte.

De woning is op maat van de huidige bewoners, maar ook toekomstbestendig. In de ruimte die nu als studio en archief wordt gebruikt zijn alle voorzieningen al aangebracht om er later een slaapkamer met sanitair van te maken. Ook de bovenverdieping is aan te passen naar twee of drie kinderslaapkamers met een eigen badruimte. In de lichtschacht kan zelfs nog een daktoegang of lift worden gemaakt. De eigentijdse stadswoning draagt bij aan de verankering van het stedelijk leven op de Müllerpier en zal hopelijk nog vele generaties verwelkomen.

Adviseurs

Blom ontwerpen
Gortemaker Algra Feenstra

Locatie

Woning Müllerhoofd Rotterdam

Functie

Overig, Woningen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten