NL | EN | FR

Dijklander Ziekenhuis Esperanz radiotherapie

In het Centrum voor Radiotherapie en Oncologie in Hoorn staat het welbevinden van patiënten en hun familie centraal. Gortemaker Algra Feenstra vertaalde dit uitgangspunt naar een licht en vriendelijk gebouw met -heel bijzonder- bovengrondse bestralingsruimtes.

Het centrum voor radiotherapie en oncologie is gebouwd in opdracht van het VU medisch centrum en het Westfriesgasthuis. Op de eerste verdieping heeft Esperanz, een samenwerkingsverband van het Dijklander Ziekenhuis en het Zaans Medisch Centrum, een polikliniek oncologie. Op de begane grond bevindt zich het radiotherapeutisch centrum van het VUmc, met een centrale receptie, wachtruimte en drie behandelruimtes. Hier zullen jaarlijks meer dan duizend mensen bestraald worden.

Gortemaker Algra Feenstra is een oude bekende in Hoorn: “We zijn al sinds 1995 betrokken bij het Dijklander Ziekenhuis”, aldus architect Hans Liscaljet. “Iedere tien jaar bekijkt het Dijklander Ziekenhuis hoe de gezondheidszorg in Nederland ervoor staat. We werken aan een gefaseerde uitbreiding: fase 1 was het samenvoegen van de twee verschillende locaties van het Dijklander Ziekenhuis, fase 2 wordt in 2012 opgeleverd, dan zijn alle patiëntenvoorzieningen opgenomen in de nieuwbouw.”

Gortemaker Algra Feenstra was verantwoordelijk voor zowel het exterieur als het interieur van het nieuwe centrum. De bestralingsapparatuur die in het centrum staat, is zo groot en zwaar, dat de ruimtes er als het ware omheen gebouwd zijn. Een uitdaging bij het ontwerp vormden de bovengrondse bestralingsruimtes. Meestal bevinden dit soort ruimtes zich ondergronds. Maar omdat mensen het over het algemeen geen prettig idee vinden dat ze voor hun behandeling naar een kelder gaan, is hier gekozen voor bovengrondse ruimtes.

OPDRACHTGEVER

Westfriesgasthuis

ADVISEURS

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installatieadviseur: IBL

Fotografie:
Roos Aldershoff

LOCATIE

Maelsonstraat 3
1624 NP  Hoorn
Nederland

FUNCTIE

Radiotherapie

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten