NL | EN | FR

Waterlandziekenhuis

Het Waterlandziekenhuis in Purmerend is het archetype van een passageziekenhuis. Het gebouw is ontworpen en gerealiseerd tussen ’82 en ’88. Vier T-vormige bouwdelen liggen twee aan twee langs een met glas overkapte passage.

In samenwerking met H. Jan Tennekes heeft Gortemaker Algra Feenstra een structuurplan ontwikkeld waarin een uitbreiding gerealiseerd kan worden van max. 11.000 m2 over twee lagen. Het plan voorziet in een ring rondom de bestaande bebouwing.

Het ontwerp van de eerste uitbreiding omvat 8.000 m2 met hieraan gekoppeld een verbouw van 2.800 m2. In de uitbreiding ligt op de begane grond een poliklinisch behandelcentrum, een spoedpost (combinatie spoed eisende hulp en huisartsenpost) en diverse poliklinieken. Op de verdieping ligt de uitbreiding van het OK complex, de centrale sterilisatie afdeling, diverse poliklinieken en de nieuwe directie vleugel.
Doordat de hoofd verkeersroute en de wachtruimten aan de binnengevel liggen is er vanuit de nieuwbouw altijd zicht op de bestaande bouw. Hiermee wordt een goede oriëntatie bereikt voor patiënt en personeel en is er veel daglicht in de openbare ruimten.

In het verlengde van de bestaande passage is een nieuwe entree gebouwd. Door middel van meerdere in hoogte stijgende luifels heeft het ziekenhuis een krachtige nieuwe entree gekregen.

OPDRACHTGEVER

Waterlandziekenhuis

LOCATIE

Waterlandlaan 250
1441 RN   Purmerend
Nederland

FUNCTIE

Ziekenhuizen

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten