Een toekomstbestendig Vrouw- en Kindcentrum
De zorg voor moeder en kind is de afgelopen jaren sterk veranderd. Met de sluiting van de geboorteafdeling in Zutphen is de druk op Deventer Ziekenhuis toegenomen. In de huidige situatie is het vaak niet mogelijk om moeder en kind samen te laten verblijven wanneer beiden intensieve zorg nodig hebben. Dit is een gemis, want een sterke ouder-kind band verkort de opnameduur en verlaagt de kans op heropnames. Om deze zorg te verbeteren, wordt het Vrouw- en Kindcentrum (VKC) vernieuwd en uitgebreid met een apart paviljoen. Dit biedt ruimte voor gezinsvriendelijke suites, waar moeder en kind samen kunnen verblijven. Door intensieve samenwerking met afdelingen Verloskunde, Neonatologie, Pediatrie en Gynaecologie hebben we een afdeling ontworpen die niet alleen de patiënten, maar ook de zorgverleners ondersteunt. Een prettige werkomgeving is essentieel, zeker gezien de toenemende werkdruk in de zorg.
Balans tussen bestaand en nieuw
Het bestaande ziekenhuis heeft een heldere structuur. Aan de voorzijde straalt de polikliniek flexibiliteit uit. Het ruggebouw bevat de meer harde ziekenhuisfuncties zoals operatiekamers, intensive care en onderzoek- / behandelruimten, met aan de achterzijde de verpleegafdelingen als vingers in het landschap. Bij het ontwerp van de uitbreiding zijn twee kernprincipes gehanteerd:
- Een optimale koppeling tussen de bestaande en nieuwe zorgfuncties, zodat het hele Vrouw- en Kindcentrum als een geheel functioneert.
- De nieuwbouw behoudt afstand tot het ziekenhuis, waardoor de bestaande structuur met zichtlijnen op het groen intact blijft. Het paviljoen staat los van het hoofdgebouw en is via een functionele verbinding gekoppeld. Hierdoor blijft de originele architectonische opzet met de ‘vingers in het landschap’ behouden.
Hoewel het paviljoen een eigen uitstraling heeft, zijn bestaande ontwerpprincipes doorgezet. Kenmerkende elementen zoals verticale raampartijen, de vliesgevel van de verbindingsbrug en de V-kolommen die het gebouw boven het landschap tillen, zijn opnieuw toegepast. Lange gangen met deuren aan beide zijden zijn vermeden; in plaats daarvan zorgen grote ramen en verdiepingshoge binnendeuren voor een open en lichte sfeer.

Een warm en natuurlijk ontwerp
Het ontwerp en het interieurontwerp zijn geïnspireerd op het Deventerse landschap en creëren een speelse, natuurlijke en vertrouwde omgeving. Door het gebruik van hout, zachte vormen en natuurlijke kleuren ontstaat er een interieur dat rust en herkenning biedt. Herkenbare elementen zoals verpleegbalies en wachtruimtes versterken het warme, huiselijke karakter – een bewuste tegenhanger van de klinische uitstraling die vaak met zorgomgevingen wordt geassocieerd. Dit resulteert in een helende omgeving voor patiënt en familie, én een prettige werkomgeving voor het personeel.
Een zorgvuldig bouwproces
Het ontwerptraject is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gebruikers, zodat de zorgbehoeften optimaal vertaald zijn in de nieuwbouw. Momenteel werken we in bouwteamverband het technisch ontwerp verder uit. Een belangrijk aandachtspunt is dat het ziekenhuis tijdens de bouw volledig in gebruik blijft. Dit vraagt om een doordachte planning en gefaseerde uitvoering. De verwachting is dat het nieuwe Vrouw- en Kindcentrum in 2028 in gebruik wordt genomen.


