Contact met het spoor
Het gebouw grenst aan het spoor waar de treinen vanuit Amsterdam en Woerden samenkomen. De nieuwe post is daarmee een in het oog springend object voor passerende treinreizigers en zo houden de medewerkers van de verkeersleidingspost contact met het spoor.
Gebruikers centraal
In het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra staan de gebruikers centraal. Het uitgangspunt is dat zij zo accuraat mogelijk hun werk kunnen uitoefenen. De verkeersleidingspost biedt ruimte aan een seinzaal van circa 1.000 m². Dit is een grote open ruimte van waaruit alle medewerkers rondom zicht hebben op het spoor en de omgeving. Onder de seinzaal wordt ten behoeve van de ICT een technische laag gerealiseerd waardoor een optimale flexibiliteit in gebruik wordt bereikt. Op deze manier kan er in de seinzaal worden doorgewerkt, ook wanneer onderhoud en aanpassingen plaatsvinden. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan 100 medewerkers.
Dynamisch en duurzaam ontwerp
Het nieuwe gebouw heeft, door de vaste zonweringslamellen aan de buitenzijde, op het oog een dubbele schil. Er is gekozen voor lamellen in cortenstaal dat zijn roestbruine kleur een robuuste uitstraling heeft, passend in een industriële omgeving. Doordat de zonweringslamellen aan de noordzijde van het gebouw vlak zijn en aan de overige zijden, richting het zuiden steeds steiler staan, lijkt het alsof het in beweging is wanneer je met de trein langs het gebouw rijdt. De steeds veranderende vorm geeft een dynamisch effect. Het binnenklimaat wordt op een duurzame wijze gerealiseerd. Oriëntatie van de seinzaal, het gevelontwerp, drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak dragen bij aan een comfortabele werkomgeving met veel daglicht.
Historische context
Het interieurontwerp refereert samen met de materiaalkeuze en vormentaal op een eigentijdse wijze aan de historische context van het spoorbedrijf. Zo is de constructie van het gebouw zichtbaar, net als bij een klassieke spoorbrug.