Gefaseerde bouw over tien jaar
Het nieuwe ziekenhuis zal gefaseerd worden gebouwd in vier fasen over een periode van tien jaar. Gedurende deze tijd blijft het bestaande ziekenhuis volledig operationeel. Het uiteindelijke resultaat zal een compact en efficiënt gebouw zijn, waarin alle afdelingen geleidelijk worden vernieuwd. Het ontwerp kenmerkt zich door een heldere structuur, waardoor een logische en intuïtieve indeling ontstaat.
Architectuur en daglicht
De architectuur van het nieuwe gebouw speelt in op de stedelijke context. De plint van het gebouw sluit qua schaal aan bij de omliggende bebouwing, terwijl de hogere verdiepingen, waarin de patiëntenkamers zijn ondergebracht, iets terugwijken en zich onderscheiden door het gebruik van verschillende materialen. De ruime entreehal vormt het hart van het gebouw, omringd door patio’s en badend in daglicht, wat bijdraagt aan een aangename en uitnodigende sfeer. Een bijzonder element van het ontwerp is de integratie van de historische voorgevel en de aangrenzende kapel van het huidige ziekenhuis. Deze blijven behouden en vormen een iconisch kader voor de nieuwe hoofdingang. Zo wordt de nieuwbouw een herkenningspunt in het centrum van Vechta.
Patiëntgericht ontwerp
In het ontwerp staat de patiënt centraal. De patiëntenkamers zijn voorzien van comfortabel meubilair, veel daglicht en bieden een aantrekkelijk uitzicht over de stad. Door het gebruik van natuurlijke materialen en een ontwerp dat de oriëntatie bevordert, wordt het welzijn van de patiënten verder ondersteund. De intuïtieve en korte looproutes dragen bij aan een overzichtelijke en rustige omgeving.
Duurzaam en modern
Na de voltooiing van alle bouwfasen zal het ziekenhuis een oppervlakte van meer dan 50.000 m² omvatten, waarbij naast nieuwbouw ook bestaande delen van het ziekenhuis duurzaam worden gerenoveerd. Het nieuwe gebouw biedt onder andere ruimte aan een moderne centrale spoedeisende hulp, samengevoegde intensive care- en operatieafdelingen op één niveau, en een capaciteit van meer dan 450 bedden. Daarnaast komt er een centraal ambulant interventiecentrum en een helikopterlandingsplaats op het dak.
Positieve reacties op het ontwerp
Het ontwerp heeft veel lof ontvangen van experts en vertegenwoordigers van de jury. Het wordt geprezen vanwege de compacte oplossing voor een complexe opgave en de subtiele integratie in het stadsbeeld van Vechta.
Dit project is een samenwerking tussen het architectenteam GSP – G.A.F. – jes, bestaande uit Gerlach Schneider Partner Architekten uit Bremen, Gortemaker Algra Feenstra architects met vestigingen in Rotterdam en Brussel en janßen eberlei-sobing architekten uit Bremen.